Frietjes alsof ze bij de snackbar vandaan komen!
Ook al kunnen we tegenwoordig heel makkelijk zelf thuis frietjes klaarmaken in de friteuse, oven of Airfryer; ze smaken toch nooit hetzelfde als bij de snackbar of bij een fastfoodketen. Wat is toch het geheim van bijvoorbeeld de McDonald’s?
Wij vertellen het je vandaag!
Een badje met zout water
Wat de frietjes bij een snackbar zo lekker maakt, is dat er vaak genereus om wordt gegaan met het zoutvaatje. Met alleen een beetje zout strooien na het frituren zul je deze smaak nooit bereiken, daarom is het nodig om de frieten eerst te weken in een badje met zout water. Je doet dit door een bak met water te vullen en hier 1 eetlepel zout per 500 gram frietjes in te doen. Laat ze weken, lek ze uit en dep ze droog met keukenpapier. Laat ze volledig drogen voor het frituren. Niet alleen krijg je hierdoor een hele lekkere smaak, ook zorgt het badderen in zout water ervoor dat het overtollige stijfsel uit de aardappel wordt gehaald waardoor ze evenrediger gebakken kunnen worden. Dit betekent bruinere frietjes!
Twee keer frituren
Daarnaast kun je overwegen om de patat twee keer te bakken. De eerste keer frituur je de frieten in hete olie van ongeveer 190 graden voor ongeveer een minuut tot anderhalve minuut. Ze hebben nu als het goed is een licht gouden kleur. Haal ze uit de olie en laat ze op kamertemperatuur 10 tot 15 minuten afkoelen. Leg de frieten dan nogmaals in de olie en frituur ze nog 4 tot 5 minuten tot ze goudbruin zijn geworden. Dan volgt een belangrijk onderdeel van het bakken van fastfood-frietjes: breng ze op smaak met zout meteen nadat ze uit de frituur zijn gekomen. Laat even afkoelen en serveer dan direct met lekkere eigengemaakte mayonaise.