Zo wordt je aardappelpuree overheerlijk
Aardappelen, vlees en groenten staan doordeweeks vaak bij ons op het menu. Om het AVG’tje wat meer jeu te geven, kiezen we er ook weleens voor om een lekkere aardappelpuree te maken. Het maken van een aardappelpuree is niet zo moeilijk. Even de aardappels stampen en wat room, boter en nootmuskaat toevoegen, toch? Dat klopt, maar met deze tips kun je je aardappelpuree nóg lekkerder maken.
Met deze tips maak je het bijgerecht lekkerder.
Kies de juiste aardappelen
Lukraak aardappelen koken die je nog in huis hebt, is niet per se de beste manier om de lekkerste aardappelpuree te maken. Zo zijn er tal van aardappelrassen die zich weer beter lenen voor een bepaald gerecht. Zo zijn vastkokende aardappelen ideaal voor een ovenschotel of een aardappelsalade en zijn bloemige aardappelen weer beter om te gebruiken in een aardappelpuree.
Bloemige aardappelrassen zijn: Bintje, Gloria, Frieslander, Maritiema, Platina, Santé, Turbo
Extra bloemige aardappelrassen zijn: Agria, Santana, Irene, Doré, Eigenheimer
Hier kun je meer lezen over de verschillende aardappelrassen.
Meerdere soorten aardappels
Kies bovendien niet één soort aardappel voor je aardappelpuree. Verbeter de smaak en textuur van je aardappel door te kiezen voor twee á drie verschillende soorten. Verschillende soorten aardappelen hebben andere texturen en een andere hoeveelheid zetmeel, wat de aardappelpuree smaakvoller maakt.
Voeg nog een wortelgroente toe
Kies niet alleen voor verschillende aardappelsoorten, maar voeg ook nog een wortelgroente toe. Denk aan aardpeer, knolselderij, pastinaak of zoete aardappel. Door een van deze groentes toe te voegen heeft je aardappelpuree veel meer smaak en bovendien wat extra vitamines!
Snijd de aardappelen niet te klein
Als je aardappelen kookt, worden deze vaak doormidden gesneden om ze sneller te laten koken. Sommigen snijden de aardappelen zelfs in kleine stukjes, zodat de aardappelen nog sneller koken. Maar door de aardappelen in kleine stukjes te snijden, nemen de aardappelen tijdens het koken meer water op dan wanneer ze in grote stukken worden gekookt. Hierdoor kunnen je aardappelen wat flauwer smaken. Kook de aardappelen dus niet in te kleine stukken.
Laat de aardappelen niet in het hete water zitten
Als je de aardappelen hebt gekookt en ze zijn klaar met koken, is het belangrijk om het water meteen af te gieten. Als je de aardappelen in het water laat zitten, absorberen ze nog meer vocht. Dit kan als gevolg hebben dat je aardappelpuree flauw smaakt.
Gebruik geen keukenmachine
Het kan nog wel zo handig lijken om de aardappelen in een keukenmachine te doen om er een puree van te maken, maar dit is geen goed idee. Door de aardappelen te verwerken in een keukenmachine wordt het zetmeel dat in de aardappelen zit geactiveerd en daardoor kan je aardappelpuree een heel andere structuur aannemen en wordt de aardappelpuree stijf. Je kunt er het beste voor kiezen om de aardappelen met een aardappelstamper onder handen te nemen.
Voeg geen koude extra’s toe
De een voegt graag een scheutje melk toe, een weer een ander een beetje slagroom of zelfs wat bouillon. Wat je ook graag toevoegt aan de aardappelpuree, zorg ervoor dat het warm is. Door warme melk toe te voegen aan de aardappelen, blijft je puree niet alleen langer warm, maar is het ook een stuk makkelijker om alle ingrediënten met elkaar te mengen.
Lees ook: Recept: geroosterde spruiten met Parmezaanse kaas en spek
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: One Good Thing | Beeld: Pixabay