Jaimy Boer

Zo makkelijk kan het zijn

Niets is lekkerder dan verschillende stukken groente of vis op een bamboespies. Even grillen op de barbecue, en daarna met een klodder knoflooksaus opeten. Jum! Toch is er iets wat roet in het eten kan gooien: de bamboespiesjes, of satéstokjes, verbranden. En dit heeft effect op de smaak van je vlees, vis of groente. Met deze hack heb je dat voortaan niet meer! 

Materiaal

De bamboespiesjes die we massaal gebruiken bij de barbecue zijn gemaakt van… bamboe. Door het droge en broze bamboe vatten de stokjes snel vlam wanneer ze lang op de grill liggen. Dit voorkom je door de bamboespiesjes in een kom met water te leggen. Hierbij maakt de temperatuur niet uit. Easy peasy, lemon squeezy. Tenminste, dat zou je denken. Ook hierbij worden er nog fouten gemaakt. En met name over hoelang de bamboespiesjes in het water zouden moeten liggen.

Hoelang?

Het onderdompelen van bamboespiesjes werkt alleen effectief wanneer je dit lang genoeg doet. Anders gaat het vocht verdampen op de grill en heb je alsnog stokjes of spiesjes die vlam vatten. Wanneer ze voldoende water hebben opgenomen, zullen alleen de punten van de bamboespiesen een beetje verbranden. De beste truc is daarom ook om de stokjes ruim 30 minuten in een bak met water te leggen, of bij voorkeur de hele nacht. Hierdoor worden de houten spiesjes niet bruin en proef je dit ook niet bij je vis, kip of groente. Of bij zo’n heerlijke sjasliek!

Gevaarlijk

Ook kan het gevaarlijk zijn wanneer je vlees aan een droge bamboespies rijgt. Het hout aan de uiteindes en de stukjes tussen de hapjes zullen branden, waardoor de hele spies eigenlijk verspild is. En om daarna nog dunne schaafsel van je vlees of groenten te plukken, is een hoop werk. Bespaar jezelf dus de moeite en bereid je goed voor. Daardoor wordt elke barbecue een groot succes!

Ook interessant: 10x de lekkerste bijgerechten voor bij de barbecue!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: TheKitchn | Beeld: Unsplash, Felicia Buitenwerf