Jasmijn

Simpele oplossingen voor dit vervelende probleem

Stel, je bent lekker in de keuken bezig en je maakt je favoriete soep. Je gooit en wat peper en zout bij en vooruit, nog een beetje extra. Even proeven en… je soep is te zout geworden. Man overboord, of toch niet? Wij vertellen je hoe je je soep nog kunt redden.

Vervelend, maar niet het einde van de wereld

Misschien ben je zelf iets te lang met de zoutpot bezig geweest, misschien is de dop eraf gevallen toen je de pot boven de pan hield: zoute soep is niet wat je wilt. Je kunt de hele boel weggooien en voor een afhaalmaaltijd kiezen, maar daarvoor heb je toch niet de hele tijd in de keuken gestaan? Er zijn gelukkig verschillende makkelijke manieren op dit probleem op te lossen. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

1. Voeg zuur toe

Het toevoegen van een paar druppels citroensap of azijn helpt om de smaken in de soep te balanceren. De zuren zorgen ervoor dat je smaakpapillen afgeleid raken en overheersende smaken minder proeven. Dit werkt dus ook goed als de overheersende smaak zout is. Je hebt bovendien maar heel weinig citroensap of azijn nodig om het beoogde resultaat te krijgen.

2. Kies voor een romige variant

Het toevoegen van een romig element aan te zoute soep zorgt ervoor dat de smaken in die soep wat zachter worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zure room. Deze tip is vooral geschikt voor soep die van zichzelf niet zo romig is, anders loop je het risico op een ‘melksoep’ door room toe te voegen.

3. Verdun de soep

Als soep te lang heeft doorgekookt, kunnen de verschillende smaken te sterk worden. Dat kan ervoor zorgen dat het teveel aan zout extra goed naar voren komt. De oplossing zit hem in het verdunnen van de soep. Door water of natriumvrije bouillon aan de soep toe te voegen, wordt hij dunner en verzwakken de smaken. Voeg telkens kleine hoeveelheden toe en proef tussendoor wat het effect is. Dat zorgt ervoor dat je ook weer niet té veel toevoegt en je soep te ver verdunt.

4. Voeg aardappel toe

Door aardappel aan je soep toe te voegen, zorg je ervoor dat een deel van het zout wordt opgezogen en de soep milder wordt. Je kunt kiezen voor een paar kleine stukjes aardappel, maar als je het echt bont hebt gemaakt kun je ook een hele aardappel in de soep gooien. Haal de aardappel er weer uit voor je de soep serveert. Belangrijk: de aardappel zorgt er ook voor dat je soep wat dikker wordt, dus voeg wat extra water toe om dat uit te balanceren.

Lees ook: Handig: 5 tips waarmee je soep zo efficiënt mogelijk kunt invriezen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Live Strong | Beeld: Unsplash, Piotr Miazga