Zonde om weg te gooien!
Niets verslaat een heerlijke stamppot tijdens deze donkere, natte dagen. Vaak maken we veel te veel en dat brengt ons gelijk bij het probleem waar we allemaal tegenaan lopen. Want hoe behoud je nou die smeuïge textuur en volle smaak bij het opwarmen van je restjes stamppot? Nou, op déze manier kun je het beste te werk gaan, het begint al bij het invriezen!
Invriezen
Vooral bij het invriezen van die waterrijke groenten zoals andijvie en spinazie, eindig je vaak met een waterige substantie in plaats van de smeuïge textuur die je je herinnert. Gelukkig zijn er slimme manieren om dit te voorkomen. Het toevoegen van een klontje boter en een scheut melk tijdens de bereiding blijkt namelijk al heel effectief te zijn te zijn. Een andere grote boosdoener is vriesbrand. Dit fenomeen treedt op wanneer de ingevroren stamppot wordt blootgesteld aan lucht, met als gevolg dat het uitdroogt. Een kliekje dat niet goed luchtdicht is verpakt, zal droge, grijze plekken of zelfs ijskristallen op het ingevroren eten vertonen. Vriesbrand kan de smaak van het eten – helaas – aanzienlijk beïnvloeden. Volg de volgende tips op om je stamppot zo goed mogelijk te bewaren:
- Unox raadt aan om stamppot maximaal drie dagen op de koudste plek in de koelkast te bewaren. In de vriezer kun je je kliekje tot twee maanden opslaan.
- Berg je restjes zorgvuldig op in een goed afgesloten vershoudbak om vriesbrand te voorkomen. Daarvoor is ook het volgende belangrijk: laat de stamppot goed afkoelen voordat je het invriest.
Opwarmen
Om het kliekje na het invriezen weer op te warmen, adviseert MAX Vandaag om de stamppot allereerst volledig te laten ontdooien. Een simpele methode die je hiervoor kunt toepassen, is om het kliekje een dag van te voren alvast in de koelkast te zetten. Hierdoor kan het langzaam ontdooien en behoudt het zijn smaak en textuur.
Opwarmen kan in de magnetron, maar het lekkerst is om de maaltijd een halfuur in een oven op 180 graden te plaatsen of kort op te bakken in de pan. Om uitdroging of waterigheid te voorkomen, voeg je bij het opwarmen een klontje boter, een scheutje melk of zelfs wat crème fraîche toe. Als je toch de magnetron wilt gebruiken, verdeel de stamppot dan gelijkmatig over een bord en zet er een glaasje water naast om uitdroging te voorkomen.
Lees ook: Zelf appelmoes maken: hier moet je aan denken
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: MAX Vandaag, Margriet, Unox | Beeld: Adobe Stock