Vervang de aardappels door déze groenten
De klassieke, Hollandse stamppot gaat nooit vervelen. Boerenkool, hutspot, zuurkool of andijvie… Elke winter smullen wij ervan! Maar wat nou als je eens geen aardappelen wilt gebruiken, bijvoorbeeld vanwege de koolhydraten of gewoon voor de variatie?
Aardappel vervangen
Stamppot maken zonder aardappel klinkt misschien gek, maar het is heel goed mogelijk! Of je nou geen aardappelfan bent, of wat meer wilt letten op de koolhydraten, er zijn een heleboel manieren waarop je de aardappel in je stamppot kunt vervangen. Max Vandaag verzamelde een aantal van die opties, en wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
Bloemkool
Als je weleens bloemkoolpuree hebt gegeten, dan weet je vast dat die romige, zachte substantie eigenlijk best wel op aardappelpuree lijkt! Bloemkool is dan ook de ideale vervanger voor aardappels in de stamppot. Kook de bloemkool eerst, giet deze af en stamp het fijn met een scheutje melk of boter. Meng dit vervolgens met de stamppotgroente, en klaar is kees!
Knolselderij
Knolselderij is wellicht een ingrediënt waar je wat minder bekend mee bent. Toegegeven, hij ziet er ook niet heel appetijtelijk uit, maar eigenlijk is het een ruwe diamant die je op allerlei manieren kunt bereiden. Enne, je kunt hem dus ook goed gebruiken in de stamppot! Schil de knolselderij, snijd deze in blokjes, en kook in 15 minuten gaar. Dit kan gewoon in water, maar ook in volle melk voor extra smaak. Giet de knolselderij af, en je kunt ‘m zo door je groenten heen stampen.
Pastinaak
Ook pastinaak is zo’n groente die je misschien niet wekelijks op het menu hebt staan. Maar, net als de knolselderij, kun je hem perfect gebruiken als vervanging voor aardappel! Sterker nog, vroeger werden stamppotten eigenlijk standaard gemaakt met pastinaak. Pas later, in de negentiende eeuw, werd de pastinaak vervangen door de aardappel. De werkwijze is eigenlijk hetzelfde als met de knolselderij: even schillen, snijden, koken en stampen maar!
Pompoen
Van pompoen kun je makkelijk een puree maken die ook een goede basis vormt voor elke stamppot. Je kunt de pompoen hiervoor koken of roosteren in de oven. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in blokjes. Kook de blokjes vervolgens zo’n 5 tot 10 minuten in ruim water, of zet ze 20 minuten in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat. Daarna kun je de pompoen makkelijk pureren.
Tip: besluit je de pompoen te koken? Doe dan een bouillonblokje bij het water voor wat extra smaak!
Zoete aardappel
Oké, is dit een beetje valsspelen? Nou, niet echt. Zoete aardappel is namelijk minder vullend en, zoals de naam al suggereert, zoeter! Hoewel je deze vervanger niet per se voor de koolhydraten hoeft te gebruiken, zorgt het wel voor een leuke smaakvariatie. Je kunt de zoete aardappel op dezelfde manier gebruiken als een normale aardappel in een stamppot. Vooral in een hutspot smaakt de zoete aardappel echt verrassend lekker!
Lees ook: Recept: gebakken witlof met kip in salie-mosterdsaus
Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock