Vivian

Op deze manier worden spruitjes zó lekker, dat zelfs je kids ze lusten

Spruitjes: de een is er dol op, de ander moet er niets van hebben. Vooral bij kinderen vallen spruitjes vaak niet in de smaak. Dit komt waarschijnlijk door de bittere smaak van de groente. Gelukkig is daar het een en ander aan te doen. Met deze kooktips worden je spruitjes niet meer bitter – zodat zelfs de kleinste spruit ze lust!

Spruitjes koken

Spruitjes worden al snel bitter als je ze te lang kookt. Gemiddelde of grote exemplaren kun je het best zo’n 8 tot 12 minuten koken, kleinere spruitjes zo’n 6 tot 8 minuten. Check met een mesje of de spruitjes klaar zijn. Glijdt je mes er met een lichte weerstand in? Dan zijn ze gaar. Als je bang bent dat ze niet gaar worden, kun je de spruitjes halveren voordat je ze in de pan gooit. En no worries als ze toch niet helemaal gaar zijn: je kunt spruitjes ook rauw eten.

Voeg iets aan het kookwater toe

Heb je je spruitjes liever nog wat milder van smaak? Dan kun je nog een bouillonblokje of wat kerriepoeder in het kokende water doen. Ook een lepeltje suiker doet wonderen voor de bittere smaak van de spruiten. Laat jij altijd boertjes na het eten van spruitjes? Dan kun je ook een scheutje melk aan het kookwater toevoegen. Dit maakt ze ook nog eens minder bitter. Tot slot kun je ook een hele gepelde ui meekoken. De ui neemt sommige stoffen in de spruitjes op, waardoor de spruitjes niet alleen minder bitter van smaak worden, maar zo heb je ook geen last van boertjes én de spruitjeslucht in huis.

Roosteren, bakken, stoven of wokken

Spruitjes hoef je niet per se te koken. Je kunt ze ook prima roosteren, bakken, stoven of wokken. Maar let op: ook hierbij geldt dat hoe langer ze in de oven of pan zitten, hoe bitterder ze worden. Daarnaast geldt ook bij deze bereidingswijzen de vuistregel: hoe kleiner de spruit, hoe korter de bereidingstijd. Kleine spruitjes kun je het best op hoog vuur kort wokken. Grotere spruiten zijn beter geschikt voor roosteren of stoven in de oven.

Lekkere smaakmakers

Een bord vol spruitjes, daar heeft niemand zin in. Eet je spruitjes op de klassieke manier, met spekjes en wat (geraspte) kaas. Of rooster ze met wat knoflookboter. Heb je je spruitjes liever wat zoeter? Voeg dan eens een vleugje honing of agavesiroop toe en rooster de spruitjes in de oven. Serveer ze met wat geitenkaas en pecannoten om het af te maken. Wedden dat zelfs je kinderen ze zo lusten?

Lees ook: Recept: Spruitjes met honing-mosterdsaus

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Sebastian Coman