Zo krijg je de barbecue weer spic en span!
Het schoonmaken van een barbecue kan soms een vervelend klusje zijn die we het liefst zo lang mogelijk willen uitstellen. Toch kun je daar beter meteen aan beginnen zodra de barbecue is afgekoeld. Via deze manier is dit vervelende klusje zo gepiept!
Rooster
We beginnen bij het rooster van de barbecue. Het rooster wordt namelijk snel vies door de verbranding van vet dat uit voedsel komt. Dit kan gaan aankoeken en op het rooster komen. Daarom is het belangrijk dat er geen vetresten meer op het rooster zitten wanneer je de barbecue opnieuw gaat gebruiken. Anders vatten de verbrande etensresten opnieuw vlam en dit is heel slecht voor je gezondheid.
Zo maak je het rooster goed schoon:
- Borstel het vuil en roet weg met een staalborstel. Geen zorgen als je wat harder moet boenen, want je grillrooster is gemaakt van gehard staal. Aan de achterkant van de staalborstel zit een schraper waarmee je de hardnekkige plekken kunt wegschuren.
- Maak een sopje van warm water en schoonmaaksoda en doe het rooster hierin. Laat het een nachtje weken. Geen schoonmaaksoda in huis? Afwasmiddel of een andere ontvetter werkt ook prima.
- Veeg de losgeweekte resten met een doek of spons van het rooster.
- Spoel het af met warm water en droog het rooster goed af.
De binnenkant
Aan de binnenkant van je barbecue kunnen tevens de nodige vlekken en roest zitten. Om dit niet erger te maken, moet je deze ook grondig wassen. Net zoals met het rooster, is het belangrijk dat je niet te lang wacht met schoonmaken.
Zo maak je de binnenkant goed schoon:
- Zorg ervoor dat de barbecue eerst goed is afgekoeld voordat je het schoon gaat maken.
- Wanneer de barbecue is afgekoeld, haal je de kolen of briketten eruit. Met een stofzuiger kun je eventueel de overgebleven as weghalen.
- Maak hetzelfde sopje als bij het rooster en giet de kuip hiermee vol.
- Verwijder de hardnekkige plekken met een schuurspons of staalwolspons.
- Laat daarna de barbecue met het sopje een nachtje staan.
- Giet het sop eruit en droog de binnenkant met een doek.
Lees ook: Avondje barbecueën? Voorkom dat je deze fout met het vlees maakt
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: FavorFlav | Beeld: Pexels