Op deze manier wordt je rode wijntje veel lekkerder!
Een glas rode wijn is wat ons betreft een grote deugd in het leven; lekker op de bank met een lekker wijntje in de hand en een bakje chips op tafel: heerlijk! Omdat we regelmatig rode wijn drinken achten wij onszelf als echte kenners; groot was dan ook onze shock toen we erachter kwamen dat we het drankje altijd al verkeerd dronken.
Kamertemperatuur
Wij hebben altijd geleerd dat rode wijn het beste op kamertemperatuur gedronken kan worden. Op deze manier zouden de smaken van de wijn goed bewaard blijven waardoor je optimaal van je wijntje kunt genieten. Dat we niet de enige zijn met deze denkwijze blijkt wel uit een onderzoek van de Sydney Wine Academy, waaruit blijkt dat maar liefst 82% van de mensen in de veronderstelling is dat rode wijn zich het beste laat drinken op kamertemperatuur. Maar, zo blijkt, we slaan met zijn allen de plank collectief mis.
Koelen
Volgens de Wine Academy kun je rode wijn namelijk beter drinken op een temperatuur tussen de 12 en de 18 graden. Een warmere wijn zou er namelijk voor zorgen dat de alcoholsmaak te veel op de voorgrond treedt en de subtiele smaak van de wijn verloren gaat. De wijn te koel nuttigen, dus onder de 12 twaalf graden, is ook geen aanrader: de wijn wordt dan vaak bitterder en zuurder dan nodig zou zijn. Vollere wijnen als een cabernet sauvignon en een shiraz gedijen het beste bij temperaturen tussen de 16 en 18 graden en lichtere wijnen als een pinot noir bij temperaturen tussen de 12 en 14 graden.