Koken
Na de nodige voorbereidingen ben je nu eindelijk toe aan het daadwerkelijk koken van de rijst. Doe de rijst en het vocht (water of bouillon) in een middelgrote pan met deksel. Voeg 1 eetlepel boter of olijfolie toe en 1 theelepel zout. Breng het water zonder deksel op middelhoog vuur aan de kook. Voor witte-rijstvarianten: laat de rijst in een pan met deksel erop op middellaag of laag vuur pruttelen totdat al het water is geabsorbeerd (ongeveer 15 tot 20 minuten). Ongeweekte bruine rijst moet met de deksel op de pan 45 tot 50 minuten pruttelen. Voorgeweekte bruine rijst twintig minuten met het deksel op de pan.
Laatste tips
Het maakt niet uit welke rijst je gebruikt, één regel is op iedere soort van toepassing: niet spieken! Wanneer je regelmatig de deksel optilt om te kijken of het al bijna klaar is ontsnapt er stoom, wat invloed heeft op de rijst. Daarnaast ben je natuurlijk vrij om het gerecht op smaak te brengen met bijvoorbeeld bouillon, bouillonblokjes of saffraandraadjes. Doe dit wanneer je ook de boter/olijfolie toevoegt aan het water.
Pagina 2/2
Lees ook: Je rijst wordt veel smaakvoller als je het op deze manier kookt
Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Tiphero | Beeld: Rice door Charles Haynes onder de licentie CC BY-SA 2.0