Met deze 5 tips ga je voedselverspilling tegen
We gooien bijna tien procent van alles wat we dagelijks eten weg. Gewoon weg. Dat blijkt uit cijfers van MilieuCentraal. Omdat het steeds om kleine beetjes gaat, lijkt het wel mee te vallen. Toch telt dit jaarlijks op tot 34 kilo weggegooid voedsel per persoon! Dit terwijl je met de restjes in jouw koelkast makkelijk een nieuwe maaltijd in elkaar flanst.
Restjes
Chefkok van een Michelin-sterrenrestaurant Luc Kusters en Jessie Kroon, die al vijf jaar zo min mogelijk afval achter laat, delen hun tips om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt namelijk heel makkelijk een nieuwe maaltijd maken van de restjes die je thuis nog hebt. Zo hoef je die niet alleen weg te gooien, ook bespaar je geld. Je hoeft namelijk geen boodschappen te doen voor een geheel nieuwe maaltijd.
Tip 1: Gebruik de hele groente
Luc Kusters probeert in zijn restaurant op de Zuidas in Amsterdam, Bolenius, altijd om alle onderdelen van de groente te gebruiken. “Stel, we maken een gerecht met een bloemkool. Dan denk ik ook na wat ik vervolgens doe met de steel ervan.” Bij veel huishoudens eindigt die steel direct in de prullenbak. Niet omdat ze er niets mee willen koken, maar omdat ze vaak niet weten dat die optie er is. “Mensen vergeten dat ook de andere delen van een plant gewoon eetbaar zijn. Door ontwetendheid, belanden veel restjes in de kliko.”
Tip 2: Google
Weet je niet welke delen van een plant je allemaal kan eten? Google is je beste vriend. Als je een groente of fruit in huis haalt, is het goed om even te googelen wat je hier precies van kunt gebruiken. Zo voorkom je dat je onnodig delen van het voedsel weggooit. Van deze schillen maak je bijvoorbeeld heerlijke snacks!
Tip 3: Maak er een puree of saus van
Nog wat groenten over van eerdere gerechten? Maak er een puree of saus van. Veel groenten gaan gewoon prima samen en zijn hartstikke smakelijk in een puree of saus. “Gooi alle groenterestjes in een pan, bak ze aan met wat olie, peper en zout. En maak er vervolgens een saus of soep van door deze te pureren”, zegt Kusters.
Tip 4: Kies voor kruiden
Kroon leeft al vijf jaar met zo min mogelijk afval. Een van haar belangrijkste tips is om een goede kruidencollectie in huis te hebben. Zo hoef je namelijk niet steeds speciale kruidenzakjes in huis te halen. Je hebt dan altijd kruiden om je voedselrestjes wat meer smaak te geven.
Tip 5: Wees creatief
Tot slot is het belangrijk om een beetje creatief te zijn met de restjes die je in je koelkast hebt liggen. Ook hier komt Google van pas. Google eens op wat groenten of fruit die jij nog in je kast hebt. Misschien komt er wel een heel lekker recept naar voren. “Zo hadden mijn zus en ik bietjes over, en wilden we er eens wat nieuws met doen. We kwamen op een recept van een bieten-chocoladetaart. En dat was uiteindelijk hartstikke lekker”, vertelt Kroon.
Lees ook: Lidl pakt voedselverspilling aan met stuntprijzen: producten vanaf 25 cent
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Elle Eten, MilieuCentraal | Beeld: Unsplash