Want het is zonde om allemaal weg te gooien!
Heb jij ook zo genoten van een heerlijk kerstdiner? Hoe goed we ook ons best doen, meestal blijven er altijd wel restjes van over. Veel daarvan verdwijnen in de prullenbak, maar dat is ontzettend zonde. Daarom vind je hier een aantal tips waarmee je de restjes van het kerstdiner kunt bewaren en hergebruiken!
Groenten: rauw of gekookt
Vaak blijven er restjes groenten over, en het is zonde om ze weg te gooien. Zijn de groenten nog rauw? Dan kun je hier nog van alles mee maken. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk knapperige groentesalade! Meng de groenten met een lichte vinaigrette of een citroen-dillesaus voor een verfrissende lunch of bijgerecht. Ook zijn de groenten een smakelijke vulling voor wraps of sandwiches.
Heb je de groenten al gekookt? Ook dan kun je er nog dingen mee maken. Met een ei, wat kruiden en een snufje peper en zout maak je er een heerlijke groenteomelet van! Haal bijvoorbeeld wat inspiratie uit deze romige champignonomelet met tuinkruiden.
Sauzen bewaren
Iets wat veel overblijft na een kerstdiner, zijn de zelfgemaakte sauzen. Het is verleidelijk om ze weg te gooien, maar dat is helemaal niet nodig. Sauzen kun je heel makkelijk invriezen! Grote porties bewaar je makkelijk in een vershoudbakje of -zak, maar ook voor kleinere porties hebben we een trucje: giet ze in een ijsblokjesvorm! Doordat je de saus verdeelt in kleine blokjes, kun je bovendien precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt. Je kunt de saus au bain-marie of direct in de pan weer opwarmen.
Brood
Bij een kerstdiner staan vaak ook verschillende soorten brood op tafel. Wij gaven eerder al tips over wat je met een oude kerststol kunt doen, maar ook normaal brood kun je nog hergebruiken. Snij de korsten van het brood af en doe ze een half uurtje in de oven op 150 graden. Vermaal het brood daarna met een blender of keukenmachine tot paneermeel. Paneermeel kun je natuurlijk voor van alles gebruiken, zoals gehaktballen en ovenschotels. Ideaal!
Restjes invriezen
Zijn er hele maaltijden over? Vaak kun je deze natuurlijk altijd nog invriezen, maar dit verschilt vaak wel een beetje per gerecht. Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet invriezen, omdat de smaak of textuur erg verandert. Maar veel dingen, zoals pasta, soepen, rijst, stoofpotjes en ovenschotels kun je makkelijk voor langere tijd in de vriezer bewaren. Lekker duurzaam!
Lees ook: Aha: dít is hoe lang je je kerststol kunt bewaren
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Metro Nieuws, Kookfans Archief | Beeld: Pexels