Robby

Kruisbesmetting

Door de rauwe kipfilets af te spoelen onder de kraan, kan je er zelfs onbewust voor zorgen dat de bacteriën die erop zitten via waterspatten in de keuken verspreid worden. Deze bacteriën kunnen dan zelfs in een glas water, op de groenten die je gewassen hebt of op de snijplank terecht komen, enzovoorts. Dit heet ook wel kruisbesmetting en ook hier kan je ziek van worden! Niet wassen dus, maar gewoon zorgen dat de kip door en door verhit is. Het wassen van de kipfilet helpt absoluut niet om deze bacterie te verwijderen, de enige manier om een besmetting met Campylobacter te voorkomen is het vlees voldoende te verhitten. Was daarnaast keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.

Voorkomen

Om te voorkomen dat je jezelf en anderen met een vieze bacterie besmet kun je een paar handelingen uitvoeren. Let op de houdbaarheidsdatum van je kip als je het koopt en bewaar het altijd koel. Gebruik een koeltas of koelbox om de kip in te bewaren onderweg van de supermarkt naar huis en leg de kip meteen in de koelkast of vriezer. Als je gaat koken, was dan eerst je handen en was na iedere aanraking met de kip weer je handen. Was ook meteen de spullen die je gebruikt om de kip te snijden (bestek, snijplank, etc.). Verhit de kip door en door zodat het helemaal gaar is. Bewaar bereide kip maximaal twee dagen in de koelkast.

Pagina 2/2

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Gezondheid.be | Beeld: Pexels