Tjitske

Waarom je altijd je komkommer moet pletten voor het eten

Komkommer is veelzijdige groente; het smaakt bijna overal lekker bij. Door een salade, op brood met kaas of gewoon zo uit het vuistje. Veel mensen hebben standaard zo’n langwerpige vrucht in de koelkast liggen, want het komt altijd van pas, smaakt lekker en is laag in calorieën. Maar, wist je dat om zo veel mogelijk smaak uit de komkommer te halen je deze het beste eerst kunt pletten?

Zo krijgt je komkommer meer smaak.

Water

Komkommer is deels zo laag in calorieën omdat-ie veel water bevat. Hierdoor kan hij ook andere smaken opnemen. In de Aziatische keuken maken chefs en thuiskoks daarom allang gebruik van de techniek om een komkommer eerst te pletten voordat ze hem snijden. Waarschijnlijk is de reden om zo de groente een klein beetje uit te drogen. Op deze manier wordt de vrucht veel smaakvoller en hij kan zo ook meer smaken opnemen. Handig, als je hem gebruikt in een salade met een dressing.

Zo doe je het

Als je een hele komkommer gebruikt kun je deze het beste eerst met een groot mes in vieren snijden. Leg daarna het mes met de platte kant op een stuk en druk deze aan. Dit is eigenlijk hetzelfde als wanneer je een teentje knoflook plet. Na het pletten kun je de komkommer gewoon in stukjes of plakjes snijden.

Smaak

Door het pletten krijgt de komkommer dus meer smaak. Een andere truc om nóg meer smaak te creëren is om de stukjes komkommer (na het pletten en snijden) met een beetje zout te bestrooien en ze een halfuur in de koelkast te zetten. Je zult zien dat de groente zo een frisse, groene kleur krijgt en nog meer smaak heeft. Ook zout onttrekt water uit eten, dus ook met deze techniek haal je vocht uit de komkommer voor een rijkere, geconcentreerdere smaak.

Lees ook: Dit is waarom je niet zomaar het kookwater van je pasta weg moet gooien

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Flair | Beeld: Pixabay