Van enkel gebakken tot helemaal doorbakken, zo wordt jouw eitje precies goed
Niets is zo fijn als een perfect gebakken ei. Heerlijk voor bij de lunch of als extra topping op je cheeseburger bijvoorbeeld. Maar hoe zorg je er nu voor dat hij precies goed wordt? Wij geven je een aantal tips om de basis goed te krijgen. Ook zetten we op een rijtje hoe je de vier meest gegeten varianten van een gebakken ei perfect bakt.
Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.
De juiste pan
Laten we beginnen bij de basis: een goede pan. Voor een gebakken ei kun je het beste een pan met antiaanbaklaag gebruiken. Doorgaans hebben koekenpannen met zo’n laagje een kortere levensduur. Je kunt dus ook prima een goedkopere variant kopen om eieren in te bakken. Wanneer je meestal 1 à 2 eieren per keer bakt, is een pan van zo’n 20 centimeter doorsnede perfect. Bak je regelmatig eieren voor meerdere mensen? Dan kun je een groter formaat overwegen.
Het juiste vet
Wanneer je de juiste pan hebt gekozen, is het tijd om hem te verwarmen met wat vet. Maar welk vet kun je het beste kiezen? Boter is de meest klassieke keuze voor het bakken van eieren — en dit blijkt nog steeds de beste keuze te zijn. Wanneer je hier geen fan van bent, zijn er nog tal van andere opties. Zo is olijfolie ook een goede keuze. Het voegt smaak toe en geeft je eieren een heerlijk knapperig randje.
Jouw manier
Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren hoe hij een gebakken eitje eet. Wil je het eigeel vloeibaar houden of moet het ei juist aan beide kanten gebakken zijn? Je kunt eindeloos variëren met een gebakken ei — en dat maak het leuk, maar ook een uitdaging. Want hoe bak je al die verschillende soorten op de perfecte manier? Wij zetten de vier populairste varianten van een gebakken ei op een rijtje en vertellen je precies hoe je deze op de juiste manier bakt.
Zo ga je te werk:
De vier varianten die we bespreken zijn een enkel- of zacht gebakken ei (eiwitten vast en eigeel vloeibaar) en medium en hardgebakken eitjes (half- en volledig gaar). Bij een enkel gebakken ei – de naam zegt het al – bak je het ei slechts aan één kant, de baktijd is hier dan ook het kortst. Een hardgebakken eitje kost het meeste tijd.
Enkel gebakken
- Smelt boter (of verhit olie) in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur.
- Breek het ei in de pan.
- Bak 3 minuten, of tot het eiwit helemaal is gestold.
- Haal het enkel gebakken ei uit de pan en breng op smaak met peper en zout.
Zacht gebakken
- Smelt boter (of verhit olie) in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur.
- Breek het ei in de pan.
- Bak 3 minuten, of tot het eiwit is gestold.
- Draai om en bak 30 seconden tot het eiwit net is gezet.
- Haal het zacht gebakken ei uit de pan en breng op smaak met peper en zout.
Medium gebakken
- Smelt boter (of verhit olie) in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur.
- Breek het ei in de pan.
- Bak 3 minuten, of tot het eiwit is gestold.
- Draai om en bak nog 1 minuut, tot de dooier een beetje gestold is.
- Haal het medium gebakken ei uit de pan en breng op smaak met peper en zout.
Hard gebakken
- Smelt boter (of verhit olie) in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur.
- Breek het ei in de pan.
- Bak 3 minuten, of tot het eiwit is gestold.
- Draai om en bak nog 2 tot 3 minuten, tot de dooier helemaal gestold is.
- Haal het hardgebakken ei uit de pan en breng op smaak met peper en zout.
Welke variant je ook kiest: eet smakelijk!
Ook lekker: Recept: gebakken rijst met ei en broccoli
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Delish | Beeld: Unsplash