De oven voorverwarmen, is dat nog wel van deze tijd?
In bijna alle recepten waarin een oven wordt gebruikt staat dat je deze moet voorverwarmen. Maar is het nu echt nodig om deze voor te verwarmen of is het een fabeltje? Journalist Chris van Zutphen, schrijven van het boek ‘Keukenmythes’ zocht het uit.
Een oven voorverwarmen stamt nog uit de tijd van hout- en steenkoolovens; deze waren moeilijker op temperatuur te krijgen dan moderne ovens.
Voorverwarmen
In veel kookboeken en recept wordt vermeld dat een gemiddelde oven zo’n tien minuten tot wel een halfuur zou moeten voorverwarmen totdat alle onderdelen van de oven (dat wil zeggen de zijkanten, bovenkant, onderkant en achterkant) gelijkmatig verwarmd zijn. Zou je je gerecht of baksel in de oven zetten voordat deze is voorverwarmd, dan zou dit ertoe kunnen leiden dat je gerecht niet gelijkmatig verwarmd wordt en dus aan de ene kant gaar zou kunnen worden en aan de andere kant niet. Is dit voorverwarmen echt nodig?
Ouderwetse ovens
Nee, het is niet nodig. Dat een oven voorverwarmd moet worden stamt nog uit de tijd toen er alleen nog maar houtovens en steenkoolovens op de markt waren. Bij dit soort ovens duurde het erg lang voordat ze op temperatuur kwamen en duurde het nog langer totdat de warmte zich gelijkmatig had verdeeld over de oven. In die tijd was het dus wel degelijk nodig om hem voor te verwarmen. Bij moderne ovens is dit echter niet meer nodig; deze komen veel sneller op temperatuur en kunnen deze warmte dan ook veel sneller verdelen. De oven niet meer voorverwarmen scheelt niet alleen op de baktijd, maar bespaart ook nog eens een heleboel energie!
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Pexels