Nu staat je oven altijd op de juiste temperatuur
We krijgen vaak de vraag voor welk soort oven de temperatuur is die wij hanteren in onze recepten. Wij kunnen ons voorstellen dat het nogal verwarrend is om de temperaturen om te rekenen, daarom heeft Kookfans voor jullie een tabel gemaakt waarin je dat makkelijk kan zien.
Wij gaan altijd uit van een conventionele oven. Die heeft twee warmte elementen en verwarmt zowel boven als onder. Het maakt daarbij niet uit of het een gasoven of een elektrische oven is. Het enige verschil is dat je een gasoven vaak niet instelt op een bepaalde temperatuur, maar op een stand. Op die manier is het hieronder ook in de tabel gezet.
Heteluchtoven
Er bestaan nog wel andere soorten ovens, namelijk een heteluchtoven en een stoomoven. Bij een heteluchtoven wordt de warmte verspreid door een ventilator. Op die manier worden gerechten gelijkmatig verspreid en daardoor moet die oventemperatuur altijd wat lager zijn.
Tot slot heb je ook nog een stoomoven. Die wordt gebruikt voor groente, vlees en vis, maar is niet geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld ovensnacks. Deze oven wordt alleen gebruikt voor, zoals de naam al zegt, stomen.
Temperatuur verschillende ovens
In principe kan je stellen dat de temperatuur van een heteluchtoven altijd tien procent lager moet zijn dan die van een conventionele oven. Als je de conventionele oven op 100 graden moet zetten, dan moet de heteluchtoven op 90 graden. Om het wat makkelijker te maken hebben we een tabel gemaakt voor de temperatuur. Zo zie je in één oogopslag op welke temperatuur jij je oven moet zetten
Temperatuur elektrische oven | Temperatuur heteluchtoven | Stand gasoven |
50 | 45 | 1/4 |
100 | 90 | 1/2 |
125 | 115 | 3/4 of 1 |
150 | 135 | 2 |
175 | 155 | 3 |
200 | 180 | 4 |
225 | 200 | 5 |
245 | 220 | 6 |
260 | 235 | 7 |
280 | 250 | 8 |
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Kookidee | Beeld: Reference.com