Redactie Kookfans

De smaak van knoflook verandert wanneer je perst, snijdt, raspt of konfijt

Gaat er bij jou ook elke week een berg aan knoflook doorheen? Dan ben je zeker niet de enige. Knoflook is een echte smaakmaker en speelt vaak een grote rol in onze gerechten. De groente is namelijk ontzettend veelzijdig omdat de smaak verandert en verschilt per bereidingsmethode. Met deze tips kom jij erachter hoe je knoflook perfect kan inzetten voor jou gerecht. Wij vertellen je meer.

Verschil in smaak

Knoflook is een bijzondere groente en een echte smaakmaker. En naast een intense smaak, heeft de groente ook een intense geur. Maar is het je wel eens opgevallen dat de geur pas vrijkomt zodra je de knoflook snijdt? Knoflook bevat namelijk het stofje Allicine en deze komt pas vrij zodra de knoflookteen doormidden wordt gehakt. Dit geldt echter ook voor de smaak: hoe fijner je de knoflook hakt, hoe meer Allicine er vrijkomt, en hoe sterker de knoflooksmaak. De bereiding heeft dus veel invloed op de intensiteit van de knoflooksmaak en dit is weer handig om te weten bij het koken!

Snijden of raspen?

Wil jij een intense knoflooksmaak geven aan je gerecht? Dan raden wij aan om je knoflook te raspen. Hoe kleiner de stukjes knoflook, hoe meer van het stofje Allicine vrijkomt, waardoor de smaak van de knoflook intenser wordt. Heb je geen knoflookpers? Snijdt de knoflook dan zo fijn mogelijk. En wanneer je juist wil gaan voor een wat mildere knoflooksmaak, hak dan de knoflookteen in grove stukken.

Bakken

Misschien is het je wel opgevallen dat knoflook zijn pittige smaak verliest zodra het gebakken wordt. Het stofje Allicine zet zich namelijk om in een andere, veel complexere stof waardoor de smaak transformeert. Deze is iets zoeter en vleziger dan rauwe knoflook en gaat goed samen met een hele hoop verschillende gerechten.

Konfijten

De mildste en zoetste knoflooksmaak krijg je door je knoflook te konfijten. Dit doe je door je knoflooktenen in een pannetje met olijfolie op lage temperatuur te pocheren. Dit kun je ook in de oven of airfryer doen. De smaak van de knoflook wordt hierdoor zachter, zoeter en romiger en is in niks te vergelijken met de rauwe knoflooksmaak. Gekonfijte knoflook is heerlijk zacht en perfect om uit te smeren op een stokbroodje. Ook kun je het verwerken door salade, saus of aardappelpuree. Doordat je de tenen in zijn geheel op warmt, krijgt het stofje Allicine geen kans om vrij te komen waardoor de knoflook smaak volledig transformeert. Het proberen waard dus!

Lees ook: Recept: knoflooksoep met héél veel knoflook

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Minute Food | Beeld: Pexels