Sabine

We waren hier nooit op gekomen!

Dat chefkoks bepaalde dingen wat anders doen dan de kookleek is een algemeen bekend gegeven. Ze zijn nu eenmaal opgeleid tot het creëren van de meest heerlijke gerechten. Maar sommige van die keukentrucjes kunnen wij ook toepassen. Het snijden van kruiden bijvoorbeeld. Wij ontdekten de manier waarop chefkok Gordon Ramsay dat doet. En het is geniaal!

Het geheim volgens Gordon Ramsay? De kruiden daadwerkelijk snijden en ze niet breken. Veel vergeten dit nog weleens waardoor veel smaak verloren gaat tijdens het snijden. Wanneer je bijvoorbeeld basilicum snijdt, ligt er vaak al veel groen op je snijplank. En dit is zonde want daar zit veel smaak in. Natuurlijk onthult Gordon niet al zijn keukengeheimen, maar voor de gelegenheid wilde hij wel vertellen hoe hij basilicum en koriander snijdt.

Basilicum
Basilicum bestaat uit zachte blaadjes en daarom moet het volgens Gordon ‘behandelt worden met respect’. Pluk de hoeveelheid blaadjes die je nodig hebt van de basilicumplant en leg de blaadjes van de basilicum op elkaar. Gordon zorgt ervoor dat de grootste balderen onderop liggen en de kleinsten bovenop. Daarna rolt hij de blaadjes alsof hij een sigaar rolt. Gebruik daarna een scherp mes om de basilicum te snijden in de gewenste grootte. Op deze manier gaat veel minder smaak verloren.

Koriander
Pak het bosje koriander en houd het naar beneden richting je snijblok. Gebruik daarna een scherp mes om de koriander als het ware te ‘scheren’. Door het er met je mes af te snijden, gaat veel minder smaak verloren dan wanneer je de koriander grofweg afbreekt. Rol daarna de koriander op en snijd het. 

Bron: Gordon Ramsay. Beeld: Videostill Gordon Ramsay.