Ingrediënten
  • Peper en zeezout, naar smaak
  • 2 kilogram Russet aardappelen, geschild en gesneden in vieren of zessen – afhankelijk van de grootte
  • 5 eetlepeles extra virgin olijfolie
  • 1/2 theelepel baking soda
  • Een handvol verse rozemarijn, geplukt en gesneden
  • 3 knoflooktenen, gesneden
  • Een handvol verse peterselie
Roos
60 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • Peper en zeezout, naar smaak
  • 2 kilogram Russet aardappelen, geschild en gesneden in vieren of zessen – afhankelijk van de grootte
  • 5 eetlepeles extra virgin olijfolie
  • 1/2 theelepel baking soda
  • Een handvol verse rozemarijn, geplukt en gesneden
  • 3 knoflooktenen, gesneden
  • Een handvol verse peterselie

Het is dat uurtje in de keuken sowieso waard

Gebakken aardappelen: wij zijn er gek op. Maar toch krijg je die kleine aardappeltjes nooit zo knapperig als in een restaurant. In de meeste gevallen komt hier een frituurpan aan te pas, maar zeker niet altijd. Om de boel knapperig te krijgen zonder frituurpan zijn er een aantal handelingen die je niet mag vergeten. Wij leggen het je haarfijn uit. Succes!

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

De lekkerste gebakken aardappeltjes maak je zo:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Breng een pan met 2 liter water aan de kook. Voeg hier 2 eetlepels zout, baking soda en de aardappelen aan toe. Roer door en breng opnieuw aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en kook voor ±10 minuten tot je met een vork in de aardappel kunt prikken.
  • Zet in de tussentijd een koekenpan op middelhoog vuur. Doe hierin de olijfolie, rozemarijn en knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Wanneer de knoflook een goudbruine kleur krijgt, haal je de pan van het vuur. Giet dit door een vergiet boven een kom. Je houdt nu een smaakvolle olijfolie over. Let op: gooi de gebakken knoflook en rozemarijn niet weg.
  • Giet de aardappelen af en voeg de aardappelen vervolgens aan de olijfolie toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en schud de aardappelen goed door elkaar, zodat de olijfolie verdeeld wordt over de aardappelen.
  • Verdeel de aardappelen op een bakplaat. Zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen. Bak de aardappelen ±20 minuten zonder om te draaien. Vervolgens draai je de aardappelen meerdere malen om en bak je opnieuw ±30 minuten tot de aardappeltjes bruin en knapperig zijn.
  • Doe de aardappelen in een kom en roer de gebakken knoflook en rozemarijn erdoor. Top af met verse peterselie.
  • Aan tafel!

Lees ook: Met dit geheime ingrediënt maak je je risotto nóg romiger

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: J. Kenji López-Alt | Beeld: Videostill YouTube