Marlieke

Deze zeven simpele stappen zien veel mensen over het hoofd

Romige risotto met een flinke scheut wijn erdoorheen: loopt het water je al in de mond bij de gedachte? De allerlekkerste risotto eet je natuurlijk in Italië, maar ook thuis kun je een heerlijk bord risotto klaarmaken. Houd je aan deze zeven stappen om te koken als een echte Italiaanse chef.

1. Gebruik de juiste soort rijst

Met ‘gewone’ witte rijst behaal je nooit hetzelfde resultaat als met een echte risottorijst. Dit is zelfs wetenschappelijk te verklaren. Risottorijst heeft namelijk een bepaald zetmeelomhulsel dat er tijdens het koken voor zorgt dat de rijst lekker romig wordt. Risottorijst ligt ook wel in de winkel onder de naam ‘Arborio’. Spoel je de rijst normaal gesproken af voordat hij de pan ingaat? Dat kun je voortaan overslaan. Door de rijst niet af te spoelen, blijft hij plakkerig. En dat is juist wat je wilt in een goede risotto.

2. Laat de rijst zo lang mogelijk ‘roosteren’

De meeste risottorecepten beginnen met het bakken van ui en knoflook in boter of olie. Daarna voeg je de rijst toe en ‘rooster’ je ‘m even mee. Het beste is om de rijst zo lang mogelijk te laten bakken voordat je de eerste lepel bouillon in de pan doet. Drie tot vier minuten is ideaal. Blijf wel goed roeren, zodat de rijst niet aanbakt. Je haalt op deze manier meer smaak uit de korrel.

3. Gebruik een goede witte wijn

Wijn toevoegen aan je risotto zorgt voor een heerlijke geur in de keuken en een extra rijke smaak in het gerecht. Een goede vuistregel is om voor elk kopje rijst dat je gebruikt een vierde kopje wijn aan de pan toe te voegen. En schenk vooral ook een glas voor jezelf in, want je staat waarschijnlijk nog wel even te roeren.

4. Houd de bouillon warm, maar niet kokend

Zet een apart pannetje op het vuur waarin je de bouillon aan de kook brengt en vervolgens laat sudderen. De bouillon moet warm zijn wanneer je hem aan de risottorijst toevoegt. Met een koude bouillon verleng je namelijk de kooktijd – en die is meestal al lang genoeg. Maar let op: de bouillon moet ook niet koken als je hem aan de rijst toevoegt. Dan verdampt-ie juist weer te snel en krijgt de rijst niet de tijd om alle smaken op te nemen.

5. Roer zo vaak als je kunt

Het romigste resultaat behaal je door heel veel te roeren. Blijf dus aan het fornuis gekluisterd staan en roer de risotto bijna voortdurend door. Saai? Welnee! Zet een leuk muziekje aan en geniet van de heerlijke geuren die opstijgen vanuit de pan.

6. Laat alle vloeistof verdampen

Na zo’n 20 à 25 minuten is de risotto vaak goed gaar. Laat de pan echter nog eventjes op het vuur staan om de laatste beetjes vloeistof te laten verdampen. Hierdoor krijgt de risotto een lekker dikke structuur en voorkom je een soep-effect.

7. Vergeet de toppings niet

De garnering van je risotto speelt een grote rol in de smaakbeleving. Roer bijvoorbeeld nog groentepuree door de risotto (zoals asperge-, pompoen- of wortelpuree). Het is altijd een goed idee om de risotto nog rijkelijk te besprenkelen met olijfolie of te garneren met een klontje boter. Wees ook niet zuinig met de (oude) kaas. Een zachte kaas door je risotto roeren zorgt ervoor dat iedere hap hartig en romig is.

Trek gekregen? Probeer eens:

Lees ook: Met dit geheime ingrediënt maak je je risotto nóg romiger

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels, Alesia Kozik