Zo is koken tijdens een hittegolf niet erg
Het is warm. Zweten, puffen, klagen: het hoort allemaal bij de hittegolf in Nederland. Daarom staan zelfs wij als kookfans niet eens meer graag in de keuken. Want wie wil er nou met 30 graden boven de hete pannen hangen? Wij liever niet. Dus kiezen we voor salades en ander makkelijk eten. Maar nu de hitte maar aan blijft houden, komen die salades ons onderhand weleens de neus uit. Met deze tips blijft koken tijdens een hittegolf leuk en zet je toch een gevarieerde maaltijd op tafel.
Ga in ieder geval geen driegangenmenu bereiden.
1. Fruit
Fruit is lekker fris en smaakt juist in de zomer overheerlijk. Ga naar de markt en sla een lekker voorraadje in. Aardbeien zijn heerlijk in combinatie met mozzarella door de salade (of, nóg lekkerder, met burrata!) en ook mango en perzik doen het goed door een frisse salade. Snijd een meloen en combineer dit met zoute Parmaham. Smullen geblazen!
2. Barbecue
Veel Nederlanders steken alleen de barbecue aan tijdens een feestje, maar als je een gasbarbecue hebt kun je deze snel ook eens op een gewone dag gebruiken. Leg je stukje vlees op de barbecue en grill meteen ook wat groente mee. Je kunt aardappelen verpakken in zilverfolie en deze daarin poffen. Zo heb je al gauw een volwaardige maaltijd zonder in de hete keuken hoeven te staan. Ook een gepofte ui bereid op de barbecue smaakt overheerlijk.
3. Warm eten
Vaak kiezen we als het warm is voor koud eten, zoals een koude couscous of pastasalade. Want lang koken tijdens een hittegolf is natuurlijk niks aan. Maar, dit is helemaal niet nodig. Een licht soepje is bijvoorbeeld ideaal om vocht en zout binnen te krijgen. Ook is het zo dat als je warm eet of drinkt, je juist afkoelt.
4. Pittig
Nu denk je misschien, ja maar dáár heb ik toch geen zin in? Toch is juist met warm weer pittig eten lekker. Veel Oosterse maaltijden zijn licht, want ze gebruiken nauwelijks room. Ook geeft het direct een vakantiegevoel. Het zweten door de pit is ook goed voor je tijdens deze hitte, want ook daar koel je juist van af.
5. Oven
De oven straalt aardig wat hitte af, maar door een ovenschotel of ander ovengerecht te maken hoef je zelf weinig te doen. Leg bijvoorbeeld een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier wat groente in olijfolie, een stukje vlees of vis en wat aardappeltjes op. Even in de oven en circa 30 minuten later heb je een volwaardige maaltijd zonder echt te koken. Een kind kan de was doen.
Lees ook: Dit is waarom je een oude krant op een barbecue-rooster moet leggen
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: AD | Beeld: Pixabay