Wanneer doe jij de knoflook in de pan?
Ben jij ook zo dol op de heerlijke smaak van knoflook in je gerechten? Wij ook! Zodra wij knoflook zien staan in een recept maken wij een vreugdedansje door de keuken. Toch hebben wij er nooit bij stil gestaan dat je deze smaakmaker op een bepaald moment in de pan moet doen. Wij deden het altijd gelijk met de ui, maar dat blijkt niet de beste manier.
Knoflookteler Kees Huijbrechts legt uit wat wél de juiste manier is.
Volgorde
Wij fruiten altijd een uitje en knoflook voordat we bijvoorbeeld groente of vlees in een pan doen. Maar volgens Huijbrechts doet dit de knoflook geen recht. Als je ze tegelijkertijd in de pan doet, verbrandt de knoflook terwijl de ui nog lekker aan het fruiten is. De twee hebben verschillende kooktijden en dat weet bijna niemand.
Fructose
Knoflooktenen bevatten ook meer fructose, wat ervoor zorgt dat ze veel sneller bruin worden. Volgens de knoflookteler is de beste manier om eerst de ui te laten fruiten en pas een paar minuten later de knoflook toe te voegen. Zo verbrandt het niet en blijft de smaak veel beter behouden. Er zijn ook andere bereidingswijzen; gaar de tenen bijvoorbeeld zachtjes in hun geheel, dit zorgt voor een heerlijk milde en zoet-notige smaak. Dat is behalve veel lekkerder ook praktisch en goedkoper, omdat je er zo minder van nodig hebt. En of je nu snijdt, perst, of raspt; voor de smaak maakt het weinig uit. “Het is maar net wat je zelf het makkelijkst vindt. Maar hoe fijner je de knoflook snijdt, hoe meer allicine er vrijkomt.” Allicine is goed voor de darmflora, je huid en je gezondheid! Dus lekker fijnhakken maar.
Lees ook: Dit is dé truc om binnen een paar seconden een hele knoflookbol te pellen
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Margriet| Beeld: Wikimedia Commons, gran