Zo til je kaas naar een hoger niveau
Als we je nu vertellen dat je je kaas moet bewaren in een potje olijfolie, verklaar je ons waarschijnlijk voor gek. Toch is het helemaal zo gek nog niet, omdat je je kaas vele malen beter kunt bewaren en ook nog een oppepper qua smaak mee kunt geven. We zullen je precies vertellen hoe en waarom dit zo goed werkt.
Het is een heel oud Spaans gebruik.
Olie
Spanjaarden doen dit al heel lang met manchego. Deze licht pittige schapenkaas vind je in Spanje vaak in potjes, net als blokjes feta. Ze doen dit omdat de kaas dan veel langer houdbaar is. Door de olie krijgen bacteriën geen kans om in de kaas te trekken. Ook niet in warme landen, zoals Spanje. Daarbij voorkomt de olie ook dat de kaas uitdroogt en daardoor heel lekker blijft. Als kaas een beetje droog oogt is dit ook een perfecte truc!
Smaak
We hebben al wel wat voordelen genoemd, maar nu komt misschien wel de belangrijkste; de smaak. Kaas die in olijfolie gelegen heeft krijgt een hele volle en zachte smaak mee. Als je naast de olie ook nog wat kruiden toevoegt, dan is het feest compleet. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan knoflook, peperkorrels of misschien een chilipeper.
Zelf doen
Wil je dit nu wel zelf proberen? Heel begrijpelijk en zo doe je dat:
- Pak een schone weckpot van de plank. En steriliseer de weckpotten door ze zonder deksel 15 minuten in een voorverwarmde oven (160 graden) te zetten. Steriliseer de deksels en de rubberen banden door ze even onder te dompelen in kokend water. Hierna dien je de potten binnen 1 uur te vullen.
- Snijd de kaas in blokjes of reepjes en doe ze in de pot.
- Doe er kruiden naar keuze bij en giet er olijfolie bij tot alles onder staat.
- Zet het potje op een koele donkere plek en na een week kun je genieten van heerlijke kaasjes.
Lees ook: Witte bolletjes maak je voortaan heel makkelijk zelf
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Culy | Beeld: pexels