Hierom moet je je messen nooit in de vaatwasser doen
De vaatwasser, nog steeds één van de beste uitvindingen van de twintigste eeuw. Nooit meer met de hand afwassen, wij zijn er nog elke dag dankbaar voor. Na het eten alles erin laden, knop indrukken en het komt er stralend schoon weer uit: wat wil je nog meer? Toch zijn er bepaalde zaken die je beter niet in de vaatwasser kan doen en een keukenmes is daar één van.
Roestvorming
Als je je messen (bijvoorbeeld je koksmes, broodmes of vleesmes) in de vaatwasser doet maak je langzaam het lemmet kapot. De hoge temperatuur en vochtigheid in een vaatwasser beschadigt zowel het heft als het lemmet waardoor er roestvorming ontstaat. Daarnaast is de waterdruk in een vaatwasser hoog, er worden harde stralen op de vuile vaat gericht. Hier wordt het lemmet hartstikke bot doordat ze van hot naar her geduwd worden. Ook vaatwastabletten zijn zeer agressief en tasten het staal aan.
Elektrolytische werking
Daarbij komt nog dat er in de vaatwasser kans is op “elektrolytische werking”. Een soort “kortsluiting” zeg maar, wanneer je mes in contact komt met een zachter metaal. Je moet weten dat een mes altijd magnetisch is omdat er koolstof in zit. En door die magnetische kracht ontstaat er een chemische reactie met het zachtere metaal. En als gevolg krijg je blauwe of zwarte brandvlekken op je mes. Dus, als je je keukenmessen lang wil gebruiken: afwassen met de hand, liefst in koud water en zo kort(stondig) mogelijk.
Wil je dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: TheKitchn | Beeld: Kookfans©