Het is veel makkelijker dan je denkt!
Ben jij ook zo’n fan van die lekkere Vlaamse frieten maar weet je nooit zo goed hoe je ze zelf moet bereiden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres want wij verklappen vandaag hét geheim voor de lekkerste Vlaamse frieten!
Friet bakken lijkt misschien heel simpel, maar er is heel wat kennis voor nodig om tot de beste Vlaamse frieten te kunnen komen. Wij geven je een paar tips!
1. Kies de goede aardappel
Om tot de beste Vlaamse frieten te komen is de soort aardappel essentieel. Om lekkere frieten te kunnen maken wordt de aardappel het Bintje vaak aangeraden; deze aardappel is vrij bloemig. Kies een grote aardappel, schil deze en snijd deze in gelijkvormige staafjes van zo’n 1,5 tot 2,5 cm dik. Spoel de frieten daarna goed af om zetmeel te verwijderen en droog af met keukenpapier.
2. Kies de juiste soort vet
Van oudsher worden Vlaamse frieten gebakken in vet en niet in olie. Of je kiest voor dierlijk of plantaardig vet is een kwestie van smaak, maar rundvet wordt voor zijn smaak aangeraden. Een plantaardig alternatief is arachide-olie of zonnebloemolie. Bakken in olijfolie is niet verstandig; hiervan is de smaak te dominant.
3. Laat de frieten voorbakken
Om de Vlaamse frieten zo lekker mogelijk te maken is het aan te raden om ze voor te bakken. Dit betekent dat je de frieten 4 tot 5 minuten laat ‘zwemmen’ in vet van ongeveer 150 graden. Tijdens het voorbakken verliest de friet veel vocht, wat niet zou gebeuren als je de frieten meteen op een hogere temperatuur zou bakken. Wanneer de frieten aan het oppervlak komen haal je ze eruit en laat je ze uitlekken.
4. Laat de frieten afkoelen
Een heel belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen is het laten afkoelen van de frieten. Om tot het beste resultaat te kunnen komen moeten de frieten minstens een halfuur afkoelen zodat ze weer op kamertemperatuur komen.
5. Als laatste: afbakken!
Na het voorbakken en het laten afkoelen van de frieten is het tijd om ze af te bakken. Dit doe je door de frietjes opnieuw in het vet te leggen, ditmaal met een temperatuur van 180 graden. Hierdoor wordt de aardappel krokant en bruin. Laat ze twee tot drie minuten in het vet zitten en schud ze dan goed uit. Bestrooi met zout en serveer met lekkere mayonaise.
Fan van dit bericht? Pin hem op Pinterest!
Bron: Culy | Beeld: Pexels