Zo heb je altijd een voorraadje boter in huis
Boter kun je gebruiken om een broodje te smeren, om te koken, te bakken, noem het maar op. Het is dan ook op zijn zachtst gezegd een ramp te noemen als je onverwacht zonder een klont boter in huis zit. Maar wist je dat je boter ook gewoon in kunt vriezen? Zo zit je nooit meer zonder.
Invriezen
Zowel gezouten als ongezouten boter kun je makkelijk in de vriezer bewaren. Daar blijft ongezouten boter zo’n zes maanden goed en houdt een gezouten variant het zo’n negen maanden vol. Je kunt boter het best invriezen als deze nog vers is. Ideaal natuurlijk als de roomboter in de aanbieding is: eentje kan in de koelkast, terwijl je de ander bewaart in de diepvries.
Verpakken
Afhankelijk van hoe je de boter wil gaan gebruiken, is het het handigst om ‘m in kleine stukjes te bewaren. Het is het makkelijkst om de boter vervolgens in haar originele verpakking in de vriezer te bewaren. Zo kun je de houdbaarheidsdatum nog goed terugvinden. Doe het pakje boter vervolgens in een hersluitbaar diepvrieszakje om het te beschermen tegen smaken en geuren uit de vriezer. Heb je de roomboter al uit de verpakking gehaald? Bewaar de repen of blokjes boter dan in aluminiumfolie of vershoudfolie en vervolgens in een hersluitbaar diepvrieszakje. Schrijf hier de uiterste houdbaarheidsdatum op.
Ontdooien
Is het tijd om de ingevroren boter te ontdooien? Leg ‘m dan in de koelkast om ‘m langzaam op temperatuur te komen. Dit duurt zo’n zes tot zeven uur. Wil je in de ochtend iets gaan bakken? Haal de boter dan de avond ervoor al uit de diepvries. Heb je haast? Rasp de roomboter dan met de grote gaten van een rasp. Gebruik de nog bevroren stukjes boter om bijvoorbeeld taartdeeg van te maken of laat ze op kamertemperatuur komen. Als de boter eenmaal ontdooid is, is het het best om het binnen dertig dagen te gebruiken.
Lees ook: Recept: cinnamon roll-appeltaart met slechts 5 ingrediënten
Bron: EatingWell | Beeld: Unsplash, Sorin Gheorghita