Sabine

Hebben kruiden überhaupt een houdbaarheidsdatum?

Je hoeft je keukenkastje maar te openen of je treft kruiden aan die je toch al zeker een jaar tegemoet lachen. Voor je het weet staat dat potje zwarte peperkorrels al een jaar wortel te schieten op het kruidenplankje. Maar is dat erg? Zou je ze niet na een tijdje weg moeten doen?

Kruiden en specerijen kunnen best duur zijn. Kijk maar eens naar het prijskaartje voor één miezerig vanillestokje. Het is daarom logisch dat je eerst alles op wil maken voordat je nieuwe aanschaft. Maar in sommige gevallen duurt het wel even voordat je door je witte peper bent. Maar is het beter om ze na een tijdje te vervangen, of maakt het niet uit?

Vooropgesteld: kruiden kunnen eigenlijk niet omkomen. Wat wel zo is, is dat ze na een tijdje hun smaak wat verliezen. Hierdoor kan het dat je je voedsel met oudere kruiden en specerijen niet naar wens op smaak kunt brengen. Hieronder hebben we een klein overzichtje van hoe lang de smaak het beste is van bepaalde kruiden, zodat je weet wanneer ze smaaksgewijs misschien eens aan vervanging toe zijn:

Vermalen kruiden: 2 tot 3 jaar
Met een vermalen kruid bedoelen we een kruid die letterlijk vermalen is. Denk bijvoorbeeld aan peper dat al vermalen is in plaats van een peperbesje.
Hele kruiden: 4 jaar
Hierboven vertelden we al dat we met vermalen kruiden bedoelen dat kruiden letterlijk zijn vermalen. Heb jij datzelfde peperbesje nog niet vermalen? Dan kun je deze tot een jaar langer bewaren dan wanneer de kruiden wel zijn vermaald.
Bladkruiden: 1 tot 3 jaar
Gebruik jij een bladachtige kruid of de groene gedeeltes van de plant? Dan kun je ze 1 tot 3 jaar gebruiken.
Extracten: 4 jaar
De enige uitzondering hierop is vanille-extract. Dit extract kent geen houdbaarheidsdatum of vermindering van smaak na een bepaalde tijd.

Bron: pinterest. Beeld: Pexels