Hierom geeft laurierblad smaak aan je gerecht

Esther Reitsema

Een waardevolle toevoeging aan winterse gerechten

Ben je weer lekker aan de slag gegaan met allerlei winterse gerechten? Dan is het je vast opgevallen dat in veel recepten laurierblad voorkomt. Dit ingrediënt gooi je vaak in een pan soep of een stoofpot, laat je mee pruttelen en haal je er vervolgens weer uit. Maar waarom is dit eigenlijk zo’n waardevolle toevoeging? 

Extra smaak

Laurierbladeren worden vooral genoemd in gerechten die lang moeten pruttelen om op smaak te komen. Wanneer dit blad wordt toegevoegd, zou dat zorgen voor meer smaak. Toch is de laatste stap van het gerecht vaak om het laurierblad weer uit de pan te halen. Het blad zelf trekt namelijk niet in het eten. En van die harde bladeren door je eten eet natuurlijk niet zo lekker. Maar hoe komt het dan laurier er toch voor zorgt dat je gerecht extra smaakvol wordt?

Zure ingrediënten

Laurier heeft een wat bittere, houtachtige smaak. Deze komt het beste tot zijn recht in gerechten met zure ingrediënten. Niet zo gek dus dat je het blad vaak tegenkomt in recepten met zuurkool of ingelegde groenten! Door laurier mee te laten pruttelen met je gerecht, zorg je ervoor dat de aromatische smaak in de andere ingrediënten trekt. Hoe langer je het samen laat sudderen, hoe beter.

Vers of gedroogd?

De struik waaraan de laurierbladeren groeien, komt met name voor in gebieden rondom de Middellandse Zee. Toch kan dit blad ook goed tegen kou, waardoor het geen probleem is om de bladeren ook in Nederland te laten groeien. Of je gedroogde of verse laurier gebruikt, maakt eigenlijk niet veel uit. Ook bij de gedroogde variant blijft het aroma hetzelfde.

Lees ook: Kun je aardappelen met pootjes eten?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle.nl | Beeld: Unsplash