Zo maak je de gootsteen echt goed schoon
Wij dachten dat we onze gootsteen altijd wel schoon hielden. Bleek dus niet zo te zijn! Wist je dat de gemiddelde keukengootsteen méér bacteriën bevat dan een toilet? Gatsie! Wij gaan voortaan toch iets vaker schrobben, want elke dag de afwas er in doen is niet genoeg om het schoon te maken. Verre van, je maakt het alleen maar viezer. Bah…
Zo maak je het echt goed schoon.
Gootsteen
Veel mensen denken dat de gootsteen vanzelf schoon ‘spoelt’ door alle keren dat je je handen wast en een afwasje doet. Helaas is die zeep niet genoeg om alle bacteriën aan te vallen. Iedere keer als jij een snijplank met rauw vlees afwast of het rauwe ei van je handen afwast, blijven de bacteriën liggen in de gootsteen. Daarbij is het lekker warm, want er komt continu warm water bij. Een ideale broedplaats voor bacteriën dus! Het is daarom belangrijk om de gootsteen iedere dag te desinfecteren.
Schrobben
Om de gootsteen écht goed schoon te maken is een beetje moeite nodig, want je moet goed schrobben. Gelukkig is je gootsteen gemaakt van sterk materiaal, waardoor hij wel tegen een stootje kan. Dus trek die rubberen handschoenen maar aan, want we gaan aan de slag.
Dit heb je nodig:
- Baking soda
- Water
- Afwasmiddel
- Rubberen handschoenen
- Spons of microvezeldoek
Zo doe je het:
- Zorg ervoor dat de gootsteen leeg is.
- Sprenkel de baking soda in de gootsteen. Baking soda werkt als een soort scrub, hiermee schrob je alle voedselresten weg maar tast je het materiaal van de gootsteen niet aan.
- Trek de rubberen handschoenen aan en spuit een beetje afwasmiddel op je spons of doek.
- Voeg een klein beetje heet water toe aan de gootsteen en begin te schrobben. Als het water uit de kraan niet heel heet wordt, kook dan vooraf een beetje water.
- Begin met schrobben aan de buitenkant van de gootsteen en werk je weg naar binnen. Schrob iedere plek zo’n 20 seconden. Door van buiten naar binnen te werken stroomt het vieze water over de nog schoon te maken oppervlaktes. Voel met je vingers of er ergens nog restjes over zijn. Blijf daar nog even extra schrobben.
- Spoel na met water.
- Voilà, een schone gootsteen!
Lees ook: Aardappelpuree over? Maak dan het chique en makkelijke Pomme Duchesse
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: TheKitchn | Beeld: Kookfans
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.