Hanna Mellema

Opletten dus!

Het is vast geen verrassing dat wij de airfryer maar al te graag uit het keukenkastje halen. Van lekkere croissants tot gamba’s of zalm, je kunt dit geniale apparaat overal voor gebruiken! Of nouja, ‘overal’ is misschien ook een beetje overdreven. Er zijn namelijk ook een aantal dingen die je beter ver uit de buurt van de airfryer kunt houden… Wij zetten ze op een rijtje!

1. Hele stukken vlees

Allereerst moeten we ons afvragen of een heel stuk vlees überhaupt in de airfryer past. Maar zelfs als het past, is de oven nog altijd een betere keuze. Een groot stuk vlees zal niet gelijkmatig gaar worden. Het gedeelte dat het dichts bij de warmtebron ligt, is waarschijnlijk al verbrand tegen de tijd dat het andere deel van het vlees gaart. Wil je toch vlees in de airfryer bereiden? Snijd het dan in kleine stukjes en zorg voor genoeg ruimte.

2. Verse groenten

Verse groenten zijn niet altijd even ideaal om in de airfryer te bakken. Een bladgroente als spinazie zal bijvoorbeeld ongelijk garen. Daardoor kunnen er stukken verbranden, terwijl andere delen niet eens gaar zijn als je het uit het apparaat haalt. Wanneer je groente in de airfryer wilt bereiden, kun je het beste iets kiezen met gewicht. Denk aan broccoli of courgette. Volgens experts zijn ingevroren groenten de beste keuze als het gaat om de airfryer, die houden namelijk wat vocht vast omdat ze ingevroren zijn.

3. Kaas

Een paar warme kaashapjes zijn perfect voor bij de borrel. Het zou helemaal ideaal zijn als je ze gewoon in de airfryer kunt stoppen natuurlijk. Maar helaas, dat moeten we afraden. Het apparaat frituurt namelijk niet echt, waardoor kaas — helemaal zonder ‘jasje’ — zal smelten. Bevroren mozzarella uit het vriesvak kun je nog proberen, maar verder kun je kaas beter vermijden.

4. Rauwe pasta

Rauwe pasta en rijst kun je ook niet in de airfryer stoppen. Hoewel deze lekker krokant kunnen worden in het apparaat, zul je ze echt eerst moeten koken. Een airfryer is niet geschikt om dergelijke granen in te bereiden, het apparaat wordt ook niet heet genoeg om water überhaupt aan de kook te krijgen.

Airfryer schoonmaken

Ook al gebruik je de airfryer precies zoals het moet, het is onvermijdelijk dat deze na verloop van tijd ene beetje vies wordt. De cruciale vraag blijft dan: hoe váák moeten we de airfryer eigenlijk schoonmaken? De Consumentenbond heeft hierop een duidelijk antwoord: na elk gebruik. Dit is essentieel om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en aanbakt. Wanneer voedsel in de airfryer verbrandt, komen schadelijke stoffen vrij, zoals PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en acrylamide. Deze stoffen verspreiden zich door de lucht en kunnen in je eten belanden als je de airfryer niet schoonmaakt. Het inademen van deze stoffen is eveneens slecht voor de gezondheid.

Daarnaast is regelmatig schoonmaken ook vanuit hygiënisch oogpunt van belang. In de hitte van de airfryer krijgen bacteriën en schimmels vrij spel om zich verder te verspreiden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Weten hoe je de airfryer het beste schoonmaakt? In een ander artikel deelden we 7 handige trucs waarmee je je airfryer een flinke schoonmaakbeurt kunt geven. Met deze tips zorg je ervoor dat je airfryer binnen no time weer fris en schoon is!

Lees ook: 7 veelgemaakte fouten bij het gebruiken van de Airfryer

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Libelle Reader’s Digest, Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock