Leer jezelf deze gewoonten aan om salmonellabesmetting door kip te voorkomen
Veel mensen eten graag een stukje kip in hun maaltijd, maar bij de bereiding van het vlees is het opletten geblazen. Rauwe kip kan de salmonellabacterie bij zich dragen, een van de grootste veroorzakers van voedselvergiftiging. Wil je de kans op besmetting verkleinen? Leer jezelf deze vier simpele gewoonten aan om veilig te koken met kip.
1. Altijd koud
Een van de belangrijkste gewoonten is om de rauwe kip ten allen tijden koel te bewaren. Niet alleen blijft het vlees dan langer goed, ook voorkomt dit dat de schadelijke bacteriën zich in rap tempo vermenigvuldigen. Moet je veel boodschappen doen? Doe het kippenvlees pas als laatste in je winkelmandje om hem zo lang mogelijk in de koeling te laten. Bij het uitpakken van de boodschappen thuis is de kip het eerste wat je in de koelkast legt. Het is het veiligst om het vlees bij een koelkasttemperatuur van 4,5°C of kouder te bewaren. Gebruik de kip het liefst zo snel mogelijk. Ben je niet van plan om hem binnen twee dagen te eten? Bewaar de kip dan in de vriezer.
2. Veilig ontdooien
Wil je kip uit de vriezer ontdooien, doe dit dan niet op het aanrecht of in de magnetron. Zelfs als je magnetron een ontdooi-functie heeft, is het niet verstandig om de bevroren kip hierin op temperatuur te brengen. De enorme warmte van de magnetron kan bacteriën in het vlees heel snel doen toenemen. Laat het vlees daarom langzaam ontdooien in de koelkast. Leg het stukje kip bijvoorbeeld ‘s ochtends alvast in de koelkast als je er ‘s avonds mee wilt koken. Ben je toch te laat met ontdooien? Dan is het ook mogelijk om bevroren kip te bakken. Als de kip eenmaal is ontdooid, mag je het vlees nooit opnieuw invriezen.
3. Bak lang genoeg
Met deze vuistregel ben je waarschijnlijk wel bekend. Kleurt de kip nog roze? Dan is hij nog niet gaar en bestaat de kans op salmonellabesmetting. Snijd de gebakken kip ook altijd even door om de binnenkant te controleren! Ook kip die uit de vriezer komt moet je goed doorbakken. De bacteriën worden namelijk wel gedood door het bakken, maar niet door de kou van de vriezer. Bevroren kip kan dus de bacterie nog bij zich dragen.
4. Vermijd kruisbesmetting
Als rauwe kip in aanraking komt met andere voedingsmiddelen, kan het deze etenswaren ook besmetten. Vooral voor voeding die je rauw eet, zoals salade of rauwkost, kan dit heel gevaarlijk zijn. Gebruik dus nooit de snijplank en het mes dat je voor de kip hebt gebruikt om andere etenswaren mee te snijden. Kruisbesmetting kan echter ook voorkomen in de koelkast als de verpakking van de kip gaat lekken. Controleer dus altijd goed of de verpakking van de kip goed gesloten is en plaats de kip altijd op de onderste plank van de koelkast. Op die manier kan het niet over andere producten heen lekken. Zet de kip het liefst ook achterin de koelkast. Dit is namelijk de koelste (en daarmee veiligste) plek.
Lees ook: Probeer deze 7 fouten bij het ontdooien van etenswaren te vermijden
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: The Spruce Eats | Beeld: Piqsels