Sabine

Bereid je pasta op de juiste manier en het komt je gerecht ten goede

Wil je een snelle hap op tafel toveren? Dan kun je een pastaatje in elkaar flansen. Je kunt met sauzen eindeloos variëren en je kunt zelfs verschillende pastasoorten kiezen. Spaghetti, macaroni, penne, fussilli, farfalle. Maar wat doe je precies met die pastasoorten wanneer je het gekookt hebt? Moet je het dan wel of niet afspoelen?

Spoel jij je pasta af als je het hebt gekookt?

Pasta koken

Het koken van pasta lijkt zo simpel. Je brengt water aan de kook, gooit de pasta erin en laat het boeltje opstaan tot de pasta zacht is. Zo simpel is het helaas niet altijd. De een is ervan overtuigd dat je nog olie aan het kookwater moet toevoegen zodat de pasta niet aan elkaar kleeft, een ander voegt vast zout toe voor smaak en zo zijn er tig manieren hoe mensen het aanpakken. Ook zijn sommigen ervan overtuigd dat je gekookte pasta moet afspoelen, maar is dat wel zo’n puik plan?

Advies

Pasta afspoelen is in weinig scenario’s een goed idee. Toch spoelen sommigen de pasta af wanneer het eenmaal in het vergiet ligt. Doe jij dit ook? Dan spoel je helaas het zetmeel van de pasta af. Het gevolg hiervan is dat de saus zich minder goed aan de pasta hecht en als het ware van de pasta afglijdt wanneer je het zo kunstig om je vork hebt gedraaid.

Wél afspoelen

Is er dan ook een uitzondering? Jazeker, in bepaalde gevallen kun je de pasta wel afspoelen. Bijvoorbeeld wanneer je een pastasalade wilt maken en de pasta sneller wilt laten afkoelen. Ook kun je de past afspoelen als je de pasta daarna wilt wokken in de pan en wilt voorkomen dat de pasta aan je pan blijft plakken.

Lees ook: Recept: supersnelle pasta met ansjovis

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Buzzfeed | Beeld: Pexels