Luchtige pannenkoeken in een handomdraai!
Pannenkoeken bakken; het is nog een hele kunst. Ze moeten precies bruin genoeg zijn, maar ook weer niet té bruin. Niet te dik, niet te dun en niet te deegachtig. Lastig! Hoe bak je nu de perfecte luchtige pannenkoek? Met dít geheime ingrediënt!
Bakpoeder
Om je pannenkoeken heerlijk luchtig te maken kun je een eetlepel bakpoeder toevoegen aan het beslag. Dit werkt vooral bij van die dikke Amerikaanse pancakes, maar zal ook de doodgewone pannenkoek net even een tikje luchtiger maken. Bakpoeder zorgt er namelijk voor dat het deeg gaat rijzen. Hierdoor komt er meer lucht in het deeg, waardoor het uiteindelijke baksel luchtiger zal worden. Ook handig; door bakpoeder te gebruiken in plaats van gist worden er geen andere geur- en smaakstoffen gevormd waardoor de smaak van het gebakken product niet zal veranderen.
Bakpoeder vs. baking soda
Verwar bakpoeder overigens niet met baking soda, want het zijn wel degelijk twee verschillende producten! De twee zijn wel nauw verwant, maar niet voor elkaar inwisselbaar. Dit betekent dat wanneer er bakpoeder in een ingrediëntenlijst staat, je niet zomaar baking soda hiervoor in de plaats kunt gebruiken (en vice versa). Baking soda kan wel gebruikt worden als middel om het deeg te laten rijzen, maar dit rijzende effect kan alleen ontstaan als je baksel een zuur zoals karnemelk, azijn, citroensap, cacao of yoghurt bevat. Zit dit niet in je baksel? Gebruik dan liever bakpoeder als rijsmiddel.
Deze tip bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Flair | Beeld: Kookfans