Welk ingrediënt mag volgens jou nooit ontbreken?
Het winterse weer ligt weer op de loer en dat betekent dat het tijd wordt voor winterse recepten. Een oud-Hollandse stamppot is nooit verkeerd en voor een makkelijke ovenschotel zijn we ook wel te porren. Iets wat we ook heerlijk vinden wanneer het buiten vriest, is snert! Het is even een klusje om te maken, maar dan heb je ook wat.
We maken onze snert nooit meer zonder dit ingrediënt
Sambal
Wil je een lekkere snert maken? Dan is het van groot belang dat je het maakt met een lekkere rookworst en knolselderij. Iets anders wat je kunt gebruiken om de snert nog lekkerder te maken is door het toevoegen van wat sambal manis. Deze milde, zoete sambal geeft je gerecht veel meer diepte.
Wat heb je nodig voor zes personen?
- 250 gram spliterwten
- 250 gram hamschijf
- 50 gram ontbijtspek (met zwoerd)
- 1 rookworst
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 1 prei
- 1 kleine knolselderij
- 1 aardappel
- 1,5 liter water
- peper en zout naar smaak
- 2 á 4 eetlepels sambal manis
- 1 laurierblad
- 25 gram verse selderij
Wat moet je doen?
- Doe de erwten, het water, de hamschijf en het spek in een pan en breng aan de kook.
- Snijd de schil van de knolselderij, schil de aardappel en snijd deze vervolgens in blokjes. Schrap de wortel, halveer deze in de lengte en snijd in plakken. Maak de prei schoon, snijd deze doormidden en vervolgens in halve ringen en snipper de ui.
- Voeg de groenten het laurierblad toe en laat de pan ongeveer twee uur op een laag vuur staan, zodat de spliterwten helemaal stuk koken.
- Haal het vlees uit de pan en verwijder de botten en eventueel kraakbeen en zwoerd. Snijd het vlees vervolgens in stukjes en doe het weer in de pan.
- Snijd de verse selderij fijn en snijd ook de rookworst in stukken. Doe dit in de pan en laat het nog een kwartier opstaan.
- Breng de soep op smaak met peper, zout en sambal.
- Serveer de erwtensoep met de traditionele roggebrood met katenspek.
- Geniet ervan!
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: AH |Beeld: Commons Wikimedia, Jpatokal