Tjitske

Voorkom deze fouten en maak de lekkerste risotto

Wij zijn dol op risotto! Het heerlijk romige rijstgerecht is op vele manieren te combineren. Verschillende kazen en groenten smaken er heerlijk door en het lijkt al gauw een decadent maaltje. Maar, het kost even wat tijd om het te bereiden én er kan veel mis gaan. De korrel kan te hard zijn of juist te zacht. Hoe bereik je de ultieme romige textuur? Wij leggen uit welke fouten je moet voorkomen.

Volgende keer staat er risotto zoals de Italianen hem maken op tafel.

Fout 1: Verkeerde rijst

De eerste stap waar mensen al de mist ingaan is het kopen van de rijst. Je kunt niet gewoon een pak witte rijst uit de kast trekken om daar risotto mee te maken, dat werkt niet. Veel supermarkten verkopen speciale risottorijst, een rondkorrelige Italiaanse rijstsoort die lekker veel vocht opneemt. Arboriorijst wordt het meest gebruikt, maar ook carnarolirijst komt voor. Kies je voor de makkelijke en goedkope optie, ga dan gewoon voor de risottorijst uit de supermarkt.

Fout 2: Afspoelen

Bij het koken van gewone rijst moet je eerst de korrels afspoelen alvorens ze in het water te doen. Hiermee spoel je het zetmeel weg waardoor de rijst klef wordt. Bij risotto moet je het juist niet afspoelen, omdat je hiermee het zetmeel dat de romige textuur bepaalt wegspoelt.

Fout 3: Boter of olie

Dit is niet per se een fout, maar chefs denken wel goed na of ze liever boter of olie gebruiken in hun gerecht. Het wordt aangeraden om olie te gebruiken wanneer je zeevruchten in je risotto verwerkt, maar boter als het een groenterisotto is.

Fout 4: Een grote pan

Je moet risotto niet in een te grote pan koken, omdat het dan een te dun laagje wordt. Hierdoor genereert het niet genoeg zetmeel waardoor de risotto juist zo lekker romig wordt. Ook moet de hitte gelijkmatig verdeeld kunnen worden. Kies dus een middelgrote pan!

Fout 5: Bakken

Je moet risotto eerst een minuutje bakken totdat de korrels glazig zien. Volgens chefs hoeft dit slechts een minuutje, want als je het te lang bakt wordt het taai. Ook wordt vaak aangeraden om na het bakken de rijst af te blussen met een beetje witte wijn, maar ook dat is niet strikt noodzakelijk omdat het de rijst bitter kan maken. Die keuze is aan jou.

Lees de andere vier fouten op de volgende pagina.

Pagina 1/2