Zo zit het dus!
Koekjes bakken, kip garen, ovenpatat bereiden: we schuiven ontzettend veel dingen in de oven, maar gebruik je dan bakpapier of aluminiumfolie? Koekjes bakken spreekt voor zich: daarvoor gebruik je bakpapier. Maar hoe zit het met de rest? Wanneer gebruik je bakpapier en wanneer aluminiumfolie?
Sommige dingen hadden we niet verwacht!
Aluminiumfolie
Met name wanneer je niet zo’n keukenprins(es) bent, is aluminiumfolie een handig middeltje om aanbranden wat te voorkomen. Ook bakpapier kan een uitkomst bieden want dat zorgt er weer voor dat niet alles aan de bakplaat vast komt te zitten. Echter is het verschil tussen deze twee niet altijd zo zwartwit. De site Real Simple besloot daarom uit te zoeken hoe het nu echt zit. In het overzichtje hieronder zie je per gerecht waarmee je het het beste kunt bereiden.
Groenten roosteren
Wie groenten in de oven wil roosteren, gebruikt vaak bakpapier om te voorkomen dat de groenten aan de bakplaat blijven plakken. Maar wist je dat je bij het roosteren vaak beter aluminiumfolie kunt gebruiken? Bakpapier kan namelijk geen temperaturen boven de 220 °C aan en aluminiumfolie wél. Wanneer je groenten roostert komt het nog weleens voor dat je op een hogere temperatuur roostert. Met aluminiumfolie zit je in dit geval altijd goed! Vergeet overigens niet om de aluminiumfolie met een beetje olijfolie in te smeren.
Kip en kalkoen
Ga je kip of kalkoen in de oven bereiden? Kies dan voor aluminiumfolie. Door de hele kip of kalkoen in folie te wikkelen, voorkom je dat je na de bereiding op droog vlees zit te kauwen. Zorg er wel voor dat er een kleine opening in de folie zit: dit is nodig voor de luchtcirculatie.
Grillen
We zeiden het net al, maar bakpapier kan erg hete temperaturen niet aan. Ga je iets grillen? Dan kun je het beste aluminiumfolie gebruiken. Wel is het belangrijk dat je altijd zorgt voor luchtventilatie. Maak je een pakje met aluminiumfolie om bijvoorbeeld vis heen? Zorg dan voor een opening zodat de stoom hier kan ontsnappen.
Koekjes bakken
Wanneer je koekjes bakt, spreekt het bijna voor zich dat je bakpapier gebruikt. Toch kan het maar zo dat je vergeten bent bakpapier te kopen waardoor je bent aangewezen op aluminiumfolie. De folie kan op zich prima, maar je koekjes zullen dan minder mooi worden. De vorm van je koekjes blijft dan vaak niet behouden waardoor het deeg zich meer zal ‘uitspreiden’. Ook kunnen de koekjes harder en bruiner worden.
Brownies
Wanneer je brownies bakt en het beslag in een vorm schenkt, blijft de brownie hier vaak aan kleven. Het is daarom aan te raden om aluminiumfolie met een antikleeflaag te gebruiken. Bakpapier kan in principe ook, maar de aluminiumfolie kun je beter in de hoeken van de bakvorm drukken.
Let wel op:
Gebruik je aluminiumfolie om te bakken? Dan kan dit erg heet zijn wanneer je het uit de oven haalt. Let dus goed op. Gebruik je bakpapier? Weet dan dat je dit eigenlijk nooit hoeft in te vetten, tenzij het recept er specifiek om vraagt.
Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: HLN | Beeld: Pixabay