Bakken met alleen plantaardige producten? Zo pak je dat aan
In bijna alle baksels gaat wel een ei of wat zuivel, maar vegan bakken wordt ook steeds populairder. Zo is er in Heel Holland Bakt zelfs iemand die alles veganistisch bakt. Wil jij ook (leren) bakken zonder dierlijke producten? Dan heb je een aantal basisingrediënten nodig. Wij zetten ze voor je op een rij!
Zeg maar dag tegen eieren, roomboter en koemelk. In de plantaardige bakkerij maken we plaats voor kikkererwten, olie en plantaardige melk.
Vetstoffen
In de klassieke bakkerij wordt in bijna elk recept roomboter gebruikt. Maar roomboter wordt van koemelk gemaakt en dat kun je niet gebruiken als je vegan wilt bakken. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven die je als vervanger kunt gebruiken.
- Rijstolie: heeft een hoge verbrandingstemperatuur waardoor het erg geschikt is om mee te bakken. Heeft een milde smaak en is een relatief gezonde olie.
- Kokosolie: een harde olie die vloeibaar wordt als je het verwarmt. Handig in crèmes, kruimel- of koekdeeg of brooddeeg. Gebruik de geurloze variant als je geen kokossmaak wilt.
- Plantaardige boter: een plantaardig alternatief van roomboter.
- Olijfolie: doet het goed in hartige recepten, maar ook in zoete bakrecepten.
Plantaardige melk
In de plantaardige bakkerij zeggen we koemelk gedag en gaan we over op plantaardige alternatieven. Gelukkig wordt het assortiment steeds groter en kun je uit allerlei smaken kiezen. Hierdoor kun je de melk goed laten aansluiten bij je baksel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:
- Havermelk: goed in combinatie met havermeel, maar ook in cake, crèmes en custard.
- Sojamelk: romige, licht zoete en zeer specifieke smaak. Een voedzaam alternatief voor koemelk.
- Erwtenmelk: kan je sojamelk niet goed verdragen? Dan is dit een goed alternatief. De smaak verschilt per merk, dus test goed uit welke je lekker vindt.
- Kokosmelk: voor een romige smaak.
- Gecondenseerde kokosmelk: een smaakvolle toevoeging aan vegan slagroom, botercrèmes en in cake.
- Rijstmelk: zachte, zoete en neutrale smaak.
- Notenmelk: past goed bij baksels met notenmeel zoals amandelmeel.
- Of: een smaak waar jij blij van wordt! Het assortiment aan plantaardige melk groeit snel, dus ga vooral op onderzoek uit naar jouw eigen favorieten.
Eivervangers
Een van de lastigste dingen aan vegan bakken is het vervangen van eieren. Een ei zorgt namelijk voor binding, luchtigheid en smaak. Gelukkig kun je dit met andere producten ook bereiken.
- Aquafaba: het vocht van kikkererwten kun je gebruiken als plantaardig alternatief voor eiwit. Je kunt het opkloppen tot stijve pieken en er meringues van maken of gebruiken om je cake luchtig te maken. Een blikje kikkererwten is dus altijd handig om op voorraad te hebben.
- Xanthaangom: een bakverbeteraar die als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Voeg wat toe aan de aquafaba voor steviger schuim of in je cakebeslag voor meer binding.
- Bakpoeder: dit bestaat uit carbonaat en zuur. Zodra dat in aanraking komt met vocht, gaat het koolzuurgas produceren. Een natuurkundig verhaal, maar het komt erop neer dat je hierdoor meer luchtigheid in je cake krijgt.
Chocolade
Wat is bakken zonder chocolade? Juist, dit ingrediënt kan dan ook niet in het rijtje ontbreken. Pure chocolade is in principe altijd vegan en kun je dus gewoon gebruiken (check voor de zekerheid wel even de verpakking). Maar je kunt ook op steeds meer plekken plantaardige witte en melkchocolade vinden. Een chocoladepapje voor in de cake maak je met cacaopoeder en plantaardige melk en vegan chocoladepasta door noten en cacao te malen.
Agar agar
Agar agar is een plantaardige vervanger voor gelatine. Dit geleermiddel wordt gemaakt van zeewier. Je lost het poeder op in wat vloeistof (8 gram agar agar meng je met 1 liter vloeistof) en voegt het daarna toe aan je baksel. Dit ingrediënt is sterker dan gelatine en wordt sneller stijf. Een nadeel: het verliest ook sneller zijn bindingskracht. Het houdt namelijk zo’n twee dagen zijn bindingskracht, daarna is er kans op instorting. Maar ja, welk baksel overleeft het langer dan twee dagen?
Lees ook: Deze 4 belangrijke voedingsstoffen komen veganisten snel tekort
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Pexels