Naomi

Dus dit is de reden waarom je bloem altijd moet zeven!

In veel recepten staat dat je bloem moet zeven. Vaak doen we dit braaf, maar waarom eigenlijk? En waarom staat het er soms wel bij en soms niet? Kookfans zocht het voor je uit!

Waarom zeef je bloem?
Bloem komt meestal in een zak of pak en daardoor wordt de bloem in elkaar gedrukt en kunnen er kleine klontjes in het pak ontstaan. Op zich kunnen deze klontjes geen kwaad, maar het gaat wel ten koste van de luchtigheid van het gebak. Als je een cake of brood bakt, wil je het beslag natuurlijk zo luchtig mogelijk hebben en daarom pak je de zeef erbij.

Daarbij komt ook nog dat het een natuurproduct is. Daardoor kunnen er oneffenheden in zitten. Dat houdt in dat er kleine korrels of schilletjes in het meel kunnen zitten. Je wilt bakken met een zo perfect en zo fijn mogelijk product en dan is het noodzakelijk om die oneffenheden eruit te filteren. Tot slot hechten de producten beter met elkaar als je de bloem eerst even door de zeef haalt. Genoeg reden dus om de bloem eerst even door de zeef te halen, alvorens je het verwerkt in je baksel.

Hoe zeef je bloem?
Het is eigenlijk heel makkelijk. Het is belangrijk dat je een goede zeef hebt, deze zijn te koop bij alle kookwinkels. Je houdt de zeef boven een kom en giet er langzaam wat bloem in. Dan beweeg je de zeef langzaam heen en weer en valt de bloem door de gaatjes heen. Pas wel op dat je de zeef niet te wild heen en weer beweegt. Bloem stuift nogal en dan zit je er straks helemaal onder.

Wil je deze nieuwe kennis gelijk in de praktijk brengen? Probeer deze recepten eens:

Bron: kookidee | Beeld: Pexels