Let op bij het aansteken van de barbecue
Nu het zonnetje lekker schijnt gaan mensen weer de tuin in om te barbecuen. Hartstikke goed idee, natuurlijk. Toch gaat er nog weleens wat mis als mensen een stukje vlees willen grillen op een rooster. Daarom nu voor eens en altijd duidelijkheid: dit is de enige veilige manier waarop je je barbecue aan moet steken!
Er is geen andere.
Géén spiritus
Mensen denken vaak de barbecue snel aan te steken door spiritus te gebruiken. Dit is alleen wel erg gevaarlijk. Als de fles geopend wordt, ontstaat er een gaswolk die je niet ziet. Dit is extreem licht ontvlambaar en als er dan een vonkje bij komt dan krijg je een gigantische steekvlam. De Nederlandse Brandwondenstichting ziet veel mensen voorbijkomen met brandwonden en daarom legt ze nu graag uit hoe je de barbecue moet aansteken om het veilig te doen:
- Zet de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
- Leg witte aanmaakblokjes onder de briketten die je wilt gebruiken. Je kunt ook bruine aanmaakblokjes gebruiken, dan leg je ze bovenop de briketten.
- Steek de blokjes aan met een lange lucifer.
- Blaas niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of waaier.
- Let ook na het barbecuen goed op: houtskool blijft lang nagloeien. Als het nodig is, kun je zand gebruiken om het vuur echt te doven.
Kinderen
Houd hierbij altijd aanwezige kinderen op minimaal twee meter afstand van het vuur. Zorg daarnaast dat er een duidelijke grens of afbakening is tussen de barbecue en de kinderen. En als laatste tip adviseert de stichting dat degene die de barbecue aansteekt, nuchter is: stel dus een ‘barbecue-bob’ aan. Barbecue-ze!
Lees ook: Steek tijdens je BBQ een schaaltje koffiedik in brand en kijk wat er gebeurt!
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Tips en Weetjes| Beeld: pxhere