Sabine

Aan hoeveel punten maak jij je schuldig?

Een pan met ani-aanbaklaag kopen voelt in het begin als de meest geweldige aankoop voor in je keuken. Niets blijft aan je pan plakken waardoor pannenkoeken in een handomdraai omgedraaid zijn en niets aankoekt. Perfect! Maar na een tijdje begint je pan toch wat gebreken te tonen. Of dat aan de kwaliteit van de pan ligt? Misschien. Maar de kans is ook groot dat jij met deze gewoontes de anti-aanbaklaag verpest.

Je gebruikt kookspray. Het is zo makkelijk om even kookspray te gebruiken, maar als je zuinig bent op je pan met ani-aanbaklaag kun je dit beter niet doen. De spray stapelt zich als het ware op in je pan en is moeilijk om uit je pan te verwijderen. Je kunt beter olie of boter gebruiken om je pan wat in te vetten.

Je verwarmt de pan voordat je olie of boter toevoegt. Fan van kookprogramma’s? Dan heb je de tv-chefs vast weleens horen zeggen dat je de boter of olie pas in de pan moet doen wanneer je pan heet is. Dat klopt, maar… de anti-aanbakpan is natuurlijk de uitzondering op de regel. Als je de pan met anti-aanbaklaag verwarmt zonder iets van boter of olie, dan komen schadelijke stoffen vrij. Voeg meteen wat vet toe zodra je de pan op het vuur zet.

Je doet je pan in de vaatwasser. Velen zijn de moderne technologie nog steeds dankbaar voor de vaatwasser, maar helaas kan niet alles zomaar in deze wasmachine worden gestopt zoals de pan met ani-aanbaklaag. Vaak staat op een pan aangegeven dat het wél kan, maar daarmee wordt bedoeld dat het veilig om de pan in de vaatwasser te doen. Echter wordt niet gezegd wat het met de anti-aanbaklaag doet. Het vele hete water in de vaatwasser en het agressieve afwasmiddel zorgen ervoor dat de aanbaklaag afbreekt.

Het vuur staat te hoog. Een pan op normaal vuur zetten is helemaal prima, maar sommige moderne fornuizen hebben enorme gaspitten waar veel hitte van afkomt. Een pan met anti-aanbaklaag kan deze enorme hitte alleen niet aan. Ten eerste wordt de coating van je pan dan verpest en ten tweede kan de hoge temperatuur schadelijke stoffen vrijgeven.

Je gebruikt ijzeren kookwaar. Sommigen gebruiken liever ijzeren kookwaar dan houten of siliconen, maar het ijzer beschadigt je pan helaas snel. De krassen die dit kunnen opleveren beschadigen de laag in je pan dusdanig dat er snel geen sprake meer is van anti-aanbak.

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Delish | Beeld: Pixabay