Fabiën

Deze kun je beter koken dan rauw eten.

Je zou in eerste instantie waarschijnlijk denken dat ongekookte, rauwe groenten zoals in salades of de groenten die je in een smoothie verwerkt de meeste vitaminen bevatten. Door het kookproces gaan er in principe veel vitaminen en gezonde voedingsstoffen verloren. Maar dit blijkt reuze mee te vallen! We vertellen je welke groenten nóg gezonder worden als je ze kookt.

Rauw of koken?

Probeer je zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je vaste portie groente te halen? Dan zijn rauwe groenten volgens de wetenschappers niet altijd de beste oplossing. Mocht je elke ochtend een heerlijke smoothie maken en hier wat rauwe spinazie of boerenkool in stoppen, ben je misschien minder gezond bezig dan je zou verwachten. Wat veel mensen zich namelijk niet realiseren is dat bij het koken van de groenten het voedsel zachter wordt en het voor ons lichaam makkelijker te verteren is. Gekookte groenten helpen dus onze spijsvertering en helpen met de opname van de vitaminen en mineralen. Omdat rauwe groenten veel meer stevige vezels bevatten, wordt de spijsvertering veel harder aan het werk gezet. Dit is ook de reden dat je bijvoorbeeld veel meer caroteen uit gekookte wortelen haalt dan uit rauwe wortelen. Naast wortelen worden ook deze groenten gezonder als ze gekookt zijn.

Spinazie

Hoewel het bij koken van spinazie soms lijkt alsof meer dan de helft verloren gaat (omdat alles zo slinkt), haal je er wel degelijk heel veel vitaminen uit. Als je spinazie kookt, dan wordt de hoeveelheid ijzer in de groenten verhoogd. Ook bevat gekookte spinazie wat meer vitamine A, E en zink.

Asperges

In asperges zitten verschillende voedingsstoffen als het ware ‘opgesloten’ in de cellen. Je spijsvertering kan deze celwanden niet goed afbreken. Als je ze kookt, verandert de celstructuur van de asperge en kan je lichaam de voedingsstoffen makkelijker verwerken en zijn de asperges meteen een stuk gezonder!

Tomaten

Rauwe tomaten door je salade of op je cracker? Voortaan kun je ze beter koken. Als je tomaten kookt, komt de antioxidant lycopeen vrij. Deze stof kan de kans op chronische ziektes verkleinen. Maar als je tomaten kookt dan gaat er wel weer een deel van de vitamine C verloren. Hm…

Paprika

Rauwe paprika is een lekkere snack en natuurlijk ook gezond, maar als je ‘m verwarmt wordt-ie nog veel gezonder. Net als bij wortels bevatten paprika’s bèta-caroteen. Dit stofje is in vet oplosbaar, waardoor het makkelijker wordt opgenomen als je paprika’s bakt in bijvoorbeeld olijfolie. Hierdoor neem je meer vitamine A als ze gebakken zijn.

Broccoli, bloemkool en spruitjes

Broccoli, bloemkool en spruitjes rauw eten is sowieso niet echt gebruikelijk, maar koken heeft ook nog een belangrijke functie.  Deze groenten zitten vol met glucosinolaten en myrosinase. Als je ze stoomt of kookt, worden deze gezonde stoffen actief én extra goed opgenomen als je ze eet.

Lees ook: Deze groenten zijn in januari het lekkerst én goedkoopst

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock