Vivian

Te waterig, te klonterig of juist te zout? Wij hebben de oplossing

Aardappelpuree maken: het lijkt zo simpel, maar dat is het allesbehalve. De ene keer wordt het te klonterig, de andere keer weer te waterig en weer een andere keer te plakkerig. Maar maak je geen zorgen, er is altijd wel een oplossing voor je aardappelproblemen. Met deze manieren tover jij ook je mislukte aardappelpuree om tot een heerlijk gerecht. 

Te waterig

Vanavond romige knoflookaardappelpuree op het menu staan, maar is de aardappelpuree veel te dun geworden? Vaak komt dit doordat de gekookte aardappelen in te kleine stukjes zijn gesneden, niet genoeg zijn afgegoten of te gaar waren.

De oplossing: schep de waterige aardappelpuree in een pan op laag vuur en blijf roeren om de overtollige vloeistof te laten verdampen. Zijn de aardappelen heel waterig? Dan kun je maizena of instant aardappelpuree gebruiken om de juiste structuur te krijgen. Voeg dit telkens met een halve theelepel toe om de puree te laten indikken tot de gewenste consistentie.

Voor de volgende keer: hoewel kleinere stukjes aardappelen sneller gaar worden, kunnen ze ook te veel water opnemen. En dat kan weer leiden tot te waterige aardappelpuree. Snijd je aardappelen in het vervolg dus niet in te kleine stukjes en zet een timer om te controleren dat de piepers niet te gaar worden. Laat ze tevens goed uitlekken voordat je ze pureert.

Te klonterig

Heb je de aardappelen aan al kokend water toegevoegd? Dan is de kans op te klonterige puree erg groot. Dit komt doordat de piepers in al kokend water ongelijkmatig koken. Als de aardappels niet gelijkmatig gaar zijn – dat wil zeggen: wanneer de binnenkant niet gaar is terwijl de randen zacht zijn – krijg je klonterige aardappelpuree.

De oplossing: schep de klonterige aardappelen in een pan en voeg een scheutje zuivel (slagroom, koffieroom of crème fraîche) toe. Kook op laag vuur, roer en pureer tot een gladde massa. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je ook bijvoorbeeld amandel- of sojamelk of groente- of kippenbouillon gebruiken om je klonterige puree om te toveren tot een zijdezachte aardappelpuree. Let er wel op dat dit de smaak van je aardappelpuree kan beïnvloeden.

Voor de volgende keer: doe de aardappelen in een pan en giet hier koud water bij in. Breng de aardappelen vervolgens samen met het water aan de kook op middelhoog vuur. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat de aardappelen gelijkmatig gaar worden.

Te zout

Een snufje zout in het water waarin je de aardappelen kookt, is absoluut een goed idee. Hierdoor krijgen de aardappelen al gelijk een lekker smaakje. Maar als je vervolgens ook gezouten boter gebruikt of uitschiet met het zoutvaatje terwijl je de piepers pureert, kunnen de aardappelen al snel te zout worden.

De oplossing: voeg meer zuivel (slagroom of ongezouten boter) toe om de smaak te compenseren en een deel van het zout op te nemen. Ook bloemkoolrijst kan een helpende hand bieden bij te zoute piepers. Verwarm de bloemkoolrijst snel in de magnetron en roer door de puree heen.

Voor de volgende keer: gebruik ongezouten boter in je aardappelen en proef tijdens het koken en pureren of je piepers nog meer zout nodig hebben.

Te plakkerig

Je aardappelen pureren in de foodprocessor of blender: het lijkt zo’n goed idee. Lekker snel en makkelijk. Maar helaas resulteert dit toch vaak in behangplaksel in plaats van een luchtige puree. Dit komt doordat de agressieve beweging van het mes de celwanden in de aardappels doet exploderen, waardoor het zetmeel vrijkomt en de puree een plakkerig geheel wordt.

De oplossing: helaas is te plakkerige aardappelpuree lastig op te lossen. Het beste is om de aandacht van de plakkerigheid af te leiden met een flinke hoeveelheid kaas. Roer geraspte kaas door de aardappelen en doe dit mengsel in een ovenschaal. Bestrooi vervolgens met meer kaas en iets knapperigs, zoals pankobroodkruimels of gemalen crackers. Bak tot de gratin goudbruin kleurt.

Voor de volgende keer: ga voorzichtig te werk en pureer je aardappelen met een aardappelenstamper of een pureeknijper. Hierdoor blijven de zetmeelcellen van de aardappel intact en krijg je de perfecte, luchtige textuur.

Lees ook: Dit is de beste manier om aardappelpuree in te vriezen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, Parnis Azimi