Aardappelen verbouwen is een fluitje van een cent
Aardappelen verbouwen lijkt misschien heel erg lastig, maar in de praktijk is het makkelijker dan je denkt. Vooral als je een handig stappenplan volgt: zo kun je zelfs zonder noemenswaardige tuin aardappelen verbouwen!
Geen tuin, geen probleem.
Pootgoed
Heb je nu geen stuk grond tot je beschikking, dan kun je alsnog prima aardappelen verbouwen. Je hebt daarvoor een grote pot nodig: het liefste een met een inhoud van 12 tot 15 liter. De aardappelen worden geteeld door aardappelen met uitlopers in de grond te plaatsen. De aardappelen die in de grond worden gestopt, worden pootgoed genoemd. Pootgoed is in verschillende maten verkrijgbaar maar de meest gebruikelijke maat is 28-35 millimeter. Ook bestaan er vroege, halfvroege, halflate en late soorten.
Voorkiemen
Vroege aardappelen hebben, in tegenstelling tot de andere soorten, een korte groeiperiode (10 weken tot 3 maanden). Deze soort is geschikt voor teelt in een pot. Ga, voordat je het pootgoed gaat planten, eerst aan de slag met het voorkiemen van het pootgoed. Dit doe je door het drie weken lang op een lichte plek met een temperatuur van 9 tot 12 graden neer te leggen. Er zullen dan scheuten uit de aardappelen komen; zodra deze twee tot drie centimeter groot zijn, zijn de pootaardappelen klaar om geplant te worden.
Stappenplan
- Vul de pot met grond, het liefste eentje die rijk is aan compost en zorg ervoor dat je nog 15 centimeter vrije ruimte hebt.
- Plant de aardappelen met de scheuten naar boven (je gebruik hiervoor pootgoed en geen zaden) en verrijk de grond met kalium en compost. Er passen ongeveer vijf aardappelen in een hele grote pot.
- Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Geef de planten om de twee tot drie dagen water.
- Zijn de planten ongeveer 10 centimeter groot, dan is het tijd om ze aan te aarden. Dit houdt in dat je alle planten met aarde bedekt totdat alleen de bovenste bladeren nog zichtbaar zijn.
- Herhaal stap vier wanneer de planten 20 centimeter hoog zijn.
- Zijn de aardappelen groot genoeg, dan kun je ze telen!
Lees ook: Citroenpers in huis? Dan gebruik je deze waarschijnlijk je hele leven al verkeerd
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!