Christel

Zo ziet je keuken er meteen een stuk netter uit

We besteden behoorlijk wat uren in de keuken, en dat betekent dat we er ook behoorlijk wat rommel maken. De vaat ruimen we daarom altijd meteen op en ook mokken, plastic bakjes en kookboeken zetten we weer op hun plek. Maar heb je al deze spullen echt nodig? Kijk eens kritisch naar alle spullen die in je keuken rondslingeren. Sommige spullen kunnen best bij het grofvuil of gedoneerd worden, en dat levert je meteen meer kastruimte en rust op.

1. Mokken die je niet gebruikt

Mokken zijn echt van die dingen waarmee je kast ineens vol staat, zonder dat je het door hebt. Je krijgt ze bij een kerstpakket of als cadeautje, maar het is onmogelijk om ze allemaal te gebruiken. Houd alleen de mokken die je daadwerkelijk gebruikt en wees streng voor jezelf. Mokken die je niet gebruikt, kun je prima doneren.

2. Tassen

We hebben allemaal weleens een grote shopper bij de supermarkt gekocht, omdat we vergeten waren een tas mee te nemen. Kan gebeuren. Maar soms heb je daardoor wel heel veel shoppers in huis. Gooi oude en vuile tassen weg en houd er maximaal tien. Dit bespaart meteen veel kastruimte.

3. Gratis spullen

Zakjes mosterd en zout, eetstokjes, suikerstaafjes… Veel mensen bewaren deze dingen die je gratis bij je eten of drinken krijgt, want ‘misschien komt het nog eens van pas.’ Gebruik je deze zakjes echt nog eens? Bewaar ze dan netjes bij elkaar in een bakje. Gebruik je ze niet? Gooi ze dan weg. Niemand heeft wat aan dat ene zakje mayo dat onderin de la ligt.

4. Plastic bakjes

Het grootste irritatiepunt en de grootste rommelmaker in de keukenkastjes zijn toch wel die voorraad plastic bakjes. Ze zijn handig om je eten in te bewaren en mee te nemen, maar soms begint je verzameling je hele keuken over te nemen. Gooi vieze, oude bakjes weg en houd alleen die waar je sowieso nog een deksel van hebt. Het is ook handig om alleen gelijke formaten te houden, dit stapelt makkelijker en zo heb je altijd een deksel.

5. Je spons en afwasborstel

Hoe lang geleden heb je het sponsje en de afwasborstel vervangen? Als je hier te lang over na moet denken is het tijd om ze weg te gooien. Vooral de spons is een bron van bacteriën.

6. Messen

Even eerlijk, hoeveel mesjes heb jij in je lade liggen? En hoeveel mesjes gebruik je ook echt? De kans is vrij groot dat je mesjes hebt, die je nooit of nauwelijks gebruikt. Gooi de mesjes die overbodig zijn weg, om het lekker overzichtelijk te houden.

7. Keukenapparaten

Kocht jij ooit een pastamachine die nu staat te verstoffen? Of heb je een broodmaker die je nooit meer gebruikt? Doneer deze apparaten aan een kringloop, of zet ze in een andere opslag – als je daar ruimte voor hebt. Deze spullen nemen altijd veel ruimte in beslag op het aanrecht of in keukenkastjes, en dat is zonde als je ze nooit gebruikt.

8. Kookboeken

Heb jij nog een rij kookboeken staan, maar kook je gewoon uit jezelf of haal je recepten van het internet? Hoeveel pijn het ook doet, je kan echt zonder. Houd alleen de echt mooie naslagwerken die je nog gebruikt, de rest kan weg. Gebruik je telefoon of tablet in de keuken als je recepten wilt gebruiken.

9. Oud eten

We proberen alle restjes die in de koelkast liggen, altijd op tijd op te eten. Zodat we dit niet weg hoeven te gooien. Maar wanneer heb je voor het laatst gekeken naar al het oude eten in de voorraadkast? Kijk kritisch naar de spullen in je voorraadkast en gooi oud ingeblikt eten weg. Opgeruimd staat netjes!

Lees ook: Hoe zit het nou: kun je gehakt dat over de datum is nog eten?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Prima | Beeld: Unsplash (Becca Tapert)