Het komt nog heel precies!
Als ik heel eerlijk moet bekennen heb ik nog maar één keer een cheesecake gebakken. Het was spannend, leuk en interessant tegelijk. Want waar de taart als een hoog – én restaurantwaardig – taartje de oven in ging, kwam het er als een soort platte boterkoek weer uit. Met het uiterlijk van een verbande koek en het innerlijk van een redelijke cheesecake was mijn eerste cheesecake experience niet helemaal geslaagd. Ben jij ook niet zo’n held in de keuken? Wij geven je 7 trucjes om de perfecte cheesecake te bakken.
En vergeet niet: oefening baart kunst.
1. Kamertemperatuur
Wil je halsoverkop beginnen aan een cheesecake? Grote kans dat je boter, roomkaas en andere ingrediënten dan regelrecht uit de koelkast komen. Niet verstandig, aangezien alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn.
2. Overmixen
Mixen, mixen en nog eens mixen. Doe dit niet te lang! Mix tot er stijve pieken in het beslag ontstaan en stop vervolgens. Zo voorkom je een slap mengsel.
3. Scheuren
Je wilt natuurlijk een mooie, gladde cheesecake. Grote kans dat er tijdens het bakken een aantal scheuren in de bovenkant komen. Wil je dit voorkomen? Open dan tijdens het bakken de oven geen enkele keer. Zo voorkom je namelijk dat er lucht bij de taart komt. Daarnaast kan je, om scheuren te voorkomen, ook een pan of hittebestendige kom met water in de oven plaatsen.
4. Experimenteren
Op internet vind je allerlei gekke variaties op de ‘gewone cheesecake’. Hartstikke leuk, maar voordat je met Oreo’s, Nutella of Maltesers aan de haal gaat: leer eerst de basis. Bak eerst eens een simpele variant, zodat je dit volledig onder de knie hebt.
5. De oven
Ping! Je taart is klaar. Nu weet je dat hij eigenlijk volledig af moet koelen voor je een puntje af kunt snijden. Slecht nieuws, want je cheesecake is op z’n best wanneer je hem een nachtje – ja, een hele nacht – in de oven laat staan. En daarna ook nog een flinke tijd in de koelkast. Even volhouden dus.
6. Niet te lang
Een cheesecake bak je langzaam op een lage temperatuur. Toch moet je er voor zorgen dat je de cheesecake niet té lang bakt. Wanneer de buitenste randen stevig zijn, maar het binnenste nog lichtjes wiebelt, dan is de taart goed.
7. Zonder oven
Er zijn ook cheesecake-varianten waarbij er geen oven aan te pas komt. Deze zogenoemde no-bake cheesecake laat je in de koelkast opstijven. Kies je voor een no-bake variant? Maak dan gebruik van gelatine. Gelatineblaadjes zijn een handige manier om te verwerken in je cheesecake. Je hebt gelatine niet nodig wanneer je de taart in de oven bakt. Succes!
Lees ook: Zó maak je romige Raffaello-taart met amandel en kokos
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: ELLE eten | Beeld: Unsplash