Tjitske

Ga je dit weekend barbecueën? Maak dan niet deze fouten!

Barbecueën is toch wel bij uitstek de meest zomerse activiteit die we in Nederland hebben. Als het kwik stijgt zitten we al gauw massaal in onze achtertuin aan de burgers en salades. Maar, wist je dat barbecueën een echte kunst is waar chefs lang op oefenen? Zij grillen natuurlijk op een veel professionelere wijze dan wij, maar we kunnen er nog wel iets van leren!

Maak je barbecue-avondje nog leuker!

1. Geduld

Wereldkampioen barbecueën Peter de Clercq laat weten dat de grootste fout die veel amateurs maken is dat ze te weinig geduld hebben. Ze leggen het vlees te vroeg op het rooster en geven de kolen niet genoeg tijd om warm te worden. Je moet wachten tot de kolen grijs zijn, dan zijn ze op een goede temperatuur om te bakken.

2. Vlees

Ook zetten veel mensen het vlees dat ze op de barbecue willen leggen alvast buiten. Dit is niet verstandig, aldus de Clercq. Door de hitte en de blootstelling aan buitenlucht komen er snel bacteriën op je vlees, waardoor je zelfs ziek kan worden. Bewaar je vlees dus altijd in de koelkast en haal het er pas uit als je het daadwerkelijk op de barbecue legt. Zo blijft het lekker en vrij van ziektes.

3. Aanmaakblokjes

De Clercq geeft ook als tip om ecologische aanmaakblokjes te gebruiken in plaats van chemische. De chemische aanmaakblokjes ruiken erg sterk en die smaak gaat aan je vlees zitten. Je blijft dit altijd proeven. Bij ecologische aanmaakblokjes heb je dit probleem minder. Gooi ook nooit olie of brandbare middelen op het vuur.

4. Aangebrand

Veel mensen laten hun vlees snel aanbranden tijdens het barbecueën, omdat ze ineens overvallen door de vlammen. Maak verschillende hittezones op de barbecue door aan één kant minder kolen te gebruiken. Bestrijk je vlees ook goed met olie. Zet een plantenspuit naast de barbecue om grote vlammen te doven en zet je rooster niet te dichtbij de kolen zodat de vlammen je vlees kunnen pakken.

5. Te veel eten

Vaak ga je met honger aan tafel, maar de barbecue staat nog niet goed aan. Je begint je al vol te proppen met salades en brood en hebt uiteindelijk helemaal geen trek meer in vlees. Zet eens wat minder op tafel, zodat de barbecue echt centraal staat in plaats van de bijgerechten en laat het stokbrood weg. Ook meent de Clercq dat een barbecue niet volledig om vlees hoeft te draaien. Vis kan ook erg goed op de barbecue, net als groente en aardappelen. Probeer ook eens ananas van de barbecue als toetje, dat is erg lekker!

6. Schoonmaken

Ten slotte maken veel mensen nog een fout bij de afsluiting. Je zit vol en hebt een paar drankjes op, dus je hebt geen zin meer in opruimen. Dit is niet slim, want oude, aangekoekte vetresten zijn veel lastiger om te verwijderen. Laat het rooster iets afkoelen en haal dan een doorgesneden citroen over het rooster. Het citroensap verwijdert vetresten heel goed. Met een staalborstel wordt het rooster weer helemaal schoon.

Lees ook: Vijf veelgemaakte fouten tijdens het koken: maak jij je hier schuldig aan?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Volkskrant | Beeld: Pexels