Maak jij deze fouten tijdens het koken?
Iedereen moet ooit leren koken. Of je nou al van jongs af aan al in de keuken stond of pas op latere leeftijd begon, iedereen die regelmatig kookt heeft zo zijn eigen maniertjes. Misschien heb je dit van je ouders of je partner overgenomen of is het er gewoon zo in geslopen. Maar, wist je dat sommige van jouw kookgewoontes je eten onbewust een stuk ongezonder kunnen maken? Dit zijn de meest gemaakte fouten tijdens het koken.
En nee, het is niet kant-en-klaar-maaltijden kopen
1. Je gebruikt te veel zout
Zout is niet erg gezond, dat zul je wel weten. Mensen met een hoge bloeddruk moeten goed letten op hun zoutinname, maar toch blijkt dit erg lastig te zijn voor veel mensen. Probeer in plaats van naar het zoutvaatje te grijpen eens te variëren met kruiden. Zo krijgt je eten toch veel smaak zonder zout toe te voegen. Je zult verstelt staan hoe snel je het zout niet meer mist!
2. Je gebruikt producten met minder vet
Je bent op de gezonde tour dus kiest ervoor om producten te gebruiken waarop staat ‘met minder vet’ of ‘low-fat’. Waarschijnlijk denk je dat dit gezond is, maar in werkelijkheid wordt het vet vaak vervangen door andere smaakmakers zoals kunstmatige toevoegingen of meer suiker. Niet erg gezond dus.
3. Je kookt je groente te lang
Groenten bevatten veel vitaminen, vooral als ze rauw zijn. Je kunt natuurlijk niet alle groente rauw eten, dus je zult toch veel moeten koken. Een grote fout die veel mensen maken is dat ze hun groenten veel te lang koken, waardoor de meeste vitaminen weg gekookt worden. Laat je groente dus niet te lang koken en gebruik zo weinig mogelijk water, zo behoud je de meeste vitaminen.
4. Je bakt in de verkeerde olie
Niet veel mensen weten dit, maar niet elke olie is even geschikt om in te bakken. Veel mensen hebben bijvoorbeeld niet door dat olijfolie om in te bakken anders is dan extra vierge olijfolie. De laatste gebruik je voor dressings, niet om in te bakken! Dit komt omdat het rookpunt van deze olie 180 graden Celsius is. Verhit je het langer, dan krijgt het een vieze smaak. Kijk dus naar het rookpunt van de olie die je gebruikt en of het geschikt is om mee te bakken!
5. Je haalt de schil eraf
De meeste vitaminen en voedingstoffen zitten nét onder de schil. Door je groente en fruit te schillen verlies je dus veel vitaminen die erg goed voor je zijn. Eet je appel de volgende keer dus met schil (wel goed wassen) en overweeg ook je aardappelen mét schil te eten. Kijk wel even goed na welke groenten en fruit je met schil kunt eten en was alles goed voordat je het eet.
Lees ook: Kook jij je bloemkool altijd? Dit is waarom je dat vooral niet moet doen!
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels