Van onregelmatige garing tot tot verbrande prikkers
Zodra het zonnetje weer gaat schijnen pakken we de barbecue er weer massaal bij. Barbecueën is niet alleen een gezellige activiteit, het is bovenal natuurlijk ontzettend lekker! Tenminste… wanneer je het goed doet. Door déze 5 fouten te voorkomen zit je in ieder geval helemaal gebakken.
1. Te hoge vlammen
Voor veel mensen zit de helft van het plezier van barbecueën al in het aansteken van het vuur. Maarre, dat betekent niet dat dit een excuus is om pyromaan te gaan spelen! Wacht met het grillen totdat er geen hoge vlammen meer zijn, en zorg ervoor dat de kolen goed verdeeld zijn. Zo voorkom je dat je vlees snel verbrandt aan de buitenkant.
2. Verbrande prikkers
Of je nou gaat voor een shaslick, satéstokje of gegrilde groente aan een prikker, een verbrand stokje kan de smaak behoorlijk ruïneren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te voorkomen. Allereerst kun je natuurlijk gaan voor ijzeren spiezen. Niet alleen voorkom je hierdoor een verbrande smaak, je kunt ze ook nog eens hergebruiken! Ga je wel voor houten prikkers? Week ze dan van tevoren een uur lang in koud water. Hierdoor zullen ze op de BBQ minder snel verbranden.
3. Taai vlees
Bij een barbecue is er niets zo teleurstellend als een taai stukje vlees. Daarom kun je beter vlees van goede kwaliteit kopen. Bovendien is het niet verstandig om tijdens het grillen in je vlees te prikken, want hierdoor verliest het vlees veel vocht en daardoor zijn malsheid. Ook spatten er zo ook geen sappen op de hete kolen: een win-win!
4. Koelkast-timing
Het is natuurlijk niet verstandig om je vlees urenlang in de brandende zon te laten broeien voordat je het op de BBQ legt. Tegelijkertijd wil je je vlees ook niet pas last-minute uit de koelkast halen, want wanneer het te koud is loop je het risico dat het vlees niet gelijkmatig gaart. De middenweg? Laat je vlees tot een half uur van tevoren in de koelkast liggen, en haal het er dan uit.
5. Te snel willen
Bij het barbecueën gaat het allemaal om balans vinden: je wil natuurlijk wel dat je vlees gaar is, maar niet dat het verbrand. Hoewel het natuurlijk afhangt van de temperatuur en het type barbecue, kun je de volgende richtlijnen van Vlees.nl gebruiken bij het bepalen van de grilltijd:
Garen naar eigen voorkeur (slechts richtlijn):
- Entrecotes: 6-8 minuten
- Koteletjes: 6-8 minuten
- Spareribs: 30 min. voorgaren, ong. 10 minuten
- Satéstokjes: ong. 5 minuten
Goed doorgaren:
- Barbecueworstjes (voorgegaard): 6-8 minuten
- Gehaktspiesjes: 10-12 minuten
- Hamburgers: 10-12 minuten
- Saucijsjes: 10 min. voorgaren, ong. 10 minuten
Lees ook: Supermakkelijk: shoarma-ovenschotel met kaas en sperziebonen
Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!