Om de smaak optimaal te behouden
Of je nu een drukke planning hebt, een voorraadje wilt aanleggen of gewoon wilt genieten van huisgemaakte soep op elk gewenst moment, het goed invriezen van je favoriete soepen is nogal eens een gedoe. Daarom delen we vijf slimme tips die niet alleen de smaak van je soep behouden, maar ook nog eens de ruimte in je vriezer optimaal benutten.
1. Labels op bakjes en zakjes
Of je nu besluit om je soep in vacuüm bakjes of in soortgelijke zakjes te bewaren, het is altijd aan te raden om met labels te werken. Daarmee voorkom je dat je soep uit de vriezer haalt en niet meer zeker weet of je dat nog wel kunt eten. Soep kan gemiddeld drie maanden in de vriezer bewaard worden. Als je extra verstandig te werk wilt gaan, zet je dus twee data op het bakje of zakje: de datum waarop de soep de vriezer in is gegaan en de uiterlijke datum waarop hij opgegeten kan worden.
2. Bewaren in kleine porties
Vaak kiezen mensen ervoor om soep in grote bakken of vacuümzakken te bewaren. Het is echter efficiënter om soep in kleine porties in de vriezer te bewaren. Je weet dan namelijk zeker dat je precies de goede hoeveelheid soep opwarmt. Bovendien kost het je minder tijd, omdat je minder soep per keer hoeft op te warmen.
3. Net niet tot de rand vullen
Wanneer vloeistoffen bevriezen, zetten ze uit. Als je soep overschept in een luchtdicht bakje of zakje, is het daarom verstandig om een klein beetje ruimte in die verpakking over te laten. Daarmee voorkom je dat de boel in je vriezer ontploft. Vriezer schoon, jij blij.
4. Zakjes gladstrijken
Door soep in herbruikbare vacuümzakjes te bewaren, bespaar je veel ruimte in je vriezer. Dit is de truc: giet de soep in een zakje en leg het plat neer. Duw de laatste lucht er zachtjes uit voor je het zakje dichtmaakt. Laat het vervolgens liggend invriezen. Dit zorgt ervoor dat het zakje zo plat mogelijk wordt, waardoor je er meerdere op elkaar kunt stapelen in je vriezer. Belangrijk: laat de soep eerst goed afkoelen voor je het zakje in de vriezer legt, anders kan er ‘freezer burn’ ontstaan (de soep wordt zo koud dat het niet meer mogelijk is hem goed op te warmen).
5. Laagje plastic in bakjes
Als je soep zo goed mogelijk wilt bewaren, moet je ervoor zorgen dat er in de vriezer geen lucht bij kan komen. Bacteriën krijgen dan namelijk minder kans om te groeien en de kans op ‘freezer burn’ (zie hierboven) is kleiner. Het kopen van luchtdichte bakjes is een goede eerste stap. Als je extra zekerheid wilt, kun je met huishoudfolie werken. Vul de bakjes met soep, waarbij je een klein beetje ruimte overlaat. Leg een laagje huishoudfolie over de soep heen en plaats daar vervolgens de deksel van het bakje op.
Lees ook: 5 veel gemaakte fouten bij het maken van jus
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Well and Good | Beeld: Pixabay